Život v českých věznicích: Mladí dozorci se bojí oběšenců, řeší násilí i závislosti

Ve Službě: Za mřížemi

Ve Službě: Za mřížemi S1 (1)

V českých věznicích je téměř 20 tisíc trestanců – na sto tisíc obyvatel tak připadá 180 vězňů, což je čtvrtá nejvyšší míra uvěznění v Evropě. Seriál Ve službě: Za mřížemi na CNN Prima NEWS ukazuje, jak vypadá život ve věznicích a jakou práci dozorci a strážní vykonávají.

Ve věznici v Kynšperku nad Ohří je 766 vězňů. Dohlíží na ně 244 zaměstnanců. Jako vrchní inspektor strážní služby zde pracuje i Petr Veršecký, který řídí a koordinuje činnost strážných. Každodenně sčítá odsouzené. „Rotace je velká, takže se může stát, že dojde k nějakému nedopočítání. Pak se počítá znova celá věznice,“ popsal Veršecký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neboj, neumřu ti, říkal Honzík matce vražedkyni. Nenávist k partnerovi přerostla v tragédii

Dohlíží také na propouštění vězňů. „Byl jsem tu dva a půl roku za porušení zákazu řízení. Těším se domů na rodinu,“ pronesl jeden ze zrovna propuštěných vězňů, který byl trestaný již desetkrát. To, že se vězni vracejí, není podle Veršeckého neobvyklé. „Někteří se dokonce už hlásí: ‚Veliteli, to jsem já, už jsem tu byl.‘,“ líčil Veršecký.

„Když jsem nastoupil, bylo základní číslo 700. Dneska je to nějakých 19 500. To znamená, že se tady za čtvrt století otočilo téměř 20 tisíc vězňů,“ uvedl. Podotkl, že po propuštění je pro vězně těžké se začlenit. „Proto fungovaly programy, kde se vězni učili, jak se například nakupuje v supermarketu,“ sdělil.

Do jeho práce spadá i kontrola balíků, které jsou vězňům doručovány. „Naším úkolem je zkontrolovat, jestli tam nejsou zakázané předměty. V případě, že je podezření, věc se zkontroluje a případně nevydá,“ sdělil Veršecký.

Při kontrole balíků byl nahlášen pokus o útěk. Veršecký tak musí všeho nechat a spěchat na místo hlášení. „Plot je zajištěný pohybovými čidly. V momentě, kdy se někdo přiblíží k plotu, tak ho čidla zaznamenají a vyhlásí narušení,“ přiblížil Veršecký. Jak se ukázalo, šlo o cvičný poplach, který vyhlásil ředitel věznice. Ten se ale bere stejně vážně, jako by šlo o reálný útěk. Dozorcům a strážným se totiž měří čas, ve kterém dorazili.

Ukryté zakázané látky

Další česká věznice se nachází v Kuřimi. Jde o věznici s ostrahou, kde je 525 vězňů a 258 zaměstnanců. Na oddělení prevence a stížností pracuje i Petra Vašková. „Řešíme komplikované vězně – násilí, konflikty mezi odsouzenými, nějaká zranění a tak dále. Nebo pokud se dostanou nějaké zakázané látky mezi vězně, ať už jsou to mobilní telefony, drogy nebo zbraně,“ sdělila Vašková. Dodala, že největší problém jsou právě drogy. „Každý druhý odsouzený je závislý. Je to neuvěřitelné bezpečnostní riziko pro naše zaměstnance,“ podotkla s tím, že nejvíc se zachytává pervitin, marihuana a různé druhy opiátů.

S odhalováním zakázaných látek pomáhá i psovod. Jeho kompetence jsou ale kvůli právům vězňů omezené. Největší komplikací je, že pes nesmí vyhledávat přímo na lidech. Při kontrole pak v cele zůstává jen jeden vězeň a ostatní jdou pryč. „Jeden slouží jako dozor nad správností prohlídky,“ popsala Vašková. Cela se prohlíží opravdu detailně, jelikož vězni schovávají zakázané látky na všemožných místech. „Jsou opravdu vynalézaví,“ potvrdila Vašková.

Samotné prohledávání cel je podle ní adrenalin. „Vždycky, když se něco najde, je to úspěch,“ uvedla Vašková. Po nálezu ale následuje méně zábavná část práce. „Pak k tomu dva dny papírujete. To je samozřejmě práce, kterou nikdo nemá rád, ale je nutná,“ popsala.

Vězeňská služba láká i mladé

Na práci u vězeňské služby se připravuje Daniel Tadeáš Kupčák, který nedávno odmaturoval. Sloužit by měl v Kynšperku nad Ohří, nejdřív ale musí absolvovat tříměsíční kurz na Akademii vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem. „Je to nová zkušenost, budu mít hromadu předmětů jako je psychologie, etika a budu se učit zacházet se zbraní,“ líčil Kupčák.

Prý si ale zatím nedokáže představit, že by měl po někom vystřelit. „Bál bych se, abych osobu rovnou neusmrtil. Věřím, že až získám praxi, bude to v pořádku. Kolegové říkali, že si člověk musí vystřílet pár nábojů a zjistit, jak na tom je, a pak to z něj opadne,“ uvedl Kupčák.

Mimo to se učí i zdravovědu a také jak reagovat na různé situace, jako je například nález oběšence. „Kdybych přišel do cely a viděl tam oběšence, bojím se, že bych špatně reagoval. Nedokážu si představit, že bych našel mrtvou osobu,“ uvedl Kupčák.

Nové díly pořadu Ve Službě: Za mřížemi můžete sledovat již nyní na platformě prima+.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kachny na Českobudějovicku hynuly před očima. Chovateli hrozí deset let ve vězení

Tagy:
věznice Česko Stráž pod Ralskem Kuřim okres České Budějovice Vězeňská služba České republiky Kynšperk nad Ohří Ve službě: Za mřížemi