Veterináři kontrolují trhy
Státní veterinární správa se v současných horkých dnech více zaměřuje na prodejce potravin na trzích. Kontroluje hlavně to, zda se dodržují všechny předpisy týkající se prodeje hlavně masa, uzenin nebo mléčných výrobků. Podle inspektora Rastislava Lagína se namátkové prověřování týká hlavně teploty, hygieny prodeje, dosledovatelnosti či dodržování doby použitelnosti produktů. Ne vždy se to však obejde bez zjištění pochybení ze strany prodejců. Letos již provedli 180 kontrol, které odhalily i zásadní porušení.
Inspektoři nejdříve anonymně a zpovzdálí pozorují stánek jako celek a všímají si například toho, jestli jsou nabízené výrobky správně označené. Například u šunky je nutné uvádět třídu jakosti a podobně. Poté se přiblíží a prodejci se představí. „Jsme z krajské veterinární správy, jdeme k vám dělat kontrolu,“ říkají obvykle na úvod pracovníci veterinární správy.
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Po optimismu zpátky na zem. Podívejte se, které základní potraviny znovu zdražují
Ve středu prověřovali farmářský trh ve východočeské Chrudimi. Hned na první pokus zjistili pochybení u prodejce masa a uzenin. Už z odstupu si všimli, že prodejce manipuloval s masem a uzeninami bez rukavic. V horkém počasí ale takový postup nahrává šíření různých infekcí, případně urychluje znehodnocování potravin. Inspektoři v jeho případě zjistili i další pochybení – prošlé produkty, jak sdělila inspektorka Lenka Kroupová.
„Ruku používal jak na peníze, tak na uzeniny bez toho, aby si ji mezi tím umyl. V pultu přímo nabízel paštiky s telecím masem, které měly datum použitelnosti 14. července, dneska máme 19. července. Pod pulty v chlazeném prostoru skladoval paprikové párky, které měly trvanlivost do 4. července,“ popsala kontrolorka.
Inspektoři prošlé potraviny zadokumentovali a znehodnotili je postříkáním modrou barvou. Vzápětí na místě sepsali záznam o výsledcích kontroly, který odeslali samotnému prodejci. Takové šetření obvykle končí pokutou, jejíž výše se v tomto případě teprve bude stanovovat.
U další prodejkyně, která ze svého stánku nabízela masné a mléčné výrobky, bylo prověřování o mnoho kratší, jelikož vše bylo v pořádku. Mezi kontrolovanými kritérii byly bez závad třeba označení produktů, jejich dosledovatelnost, správné podmínky skladování včetně teploty, která se pohybovala v zákonné normě, lhůta spotřeby i hygiena. „Ráno nabalím věci čerstvé a z chladného prostředí, přímo z lednice podle pravidel. Nemáme se tak čeho bát,“ říká přesto s viditelnou úlevou prodejkyně Štěpánka Jelínková.
Inspektoři ovšem nezahálejí v průběhu celého roku. Za loňský rok vykonali čtyři stovky kontrol, zjistili závady v 19 procentech a udělili pokuty za půl milionu korun. V letošním roce mají za sebou už 180 kontrol, které odhalily pochybení ve 13 procentech případů.