KB INTERVIEW: Karel Oliva
Čeština je zapeklitý, ale krásný jazyk, o který se musí pečovat. To je práce dnešního hosta pořadu KB Interview, kterým bude uznávaný jazykovědec Karel Oliva.
V dnešním pořadu KB Interview si pan Karel Oliva s moderátorem Martinem Moravcem budou povídat nejen o nových, ale i zaniklých výrazech. Co vědce dokáže doslova zvednout ze židle například v restauraci?
„Typickým znakem jídelních lístků je třeba ragú, ale psané s kroužkem,“ uvedl Oliva častou chybu a pustil se i do polévek. „Rozdíl mezi dršťkou a držkou, tedy něčím, co má ten dotyčný držet, aby přes to nedostal, je velký,“ pokračoval s úsměvem na rtech. Jazykovědec neopomenul ani nechvalné kancelářské nářečí.
„Mně se asi nejvíc nelíbí taková ta korporátní čeština jako je třeba budget a katovat kosty a podobné výrazy. Tam mě znervózňuje zejména to, že tyto výrazy nejsou vůbec potřeba, protože my přece ta česká slova máme“.
V reportáži také prozradí nejtypičtější gramatické chyby, které dělají například politici, moderátoři, mluvčí ale i učitelé. Podíváme se, jak šel čas s některými slovy při reformách českého jazyka. Určitě vás překvapí, které slovo je pro nás naprosto běžné, ale dřív bylo považováno za neslušné.
Která česká slova vznikla teprve nedávno a která naopak úplně zanikla? Dostanou se smajlíci do spisovné češtiny? To a mnohem více, co jste možná o češtině nevěděli, se dozvíte dnes ve 21:25 v pořadu KB Interview Martin Moravce na CNN Prima NEWS.