Šéf Lukoilu záhadně zemřel. Firma kritizovala válku, teď měl její ředitel vypadnout z okna

Předseda Lukoilu Ravil Maganov s Vladimirem Putinem (2019) (Ilustrační obrázek)

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Předseda představenstva a výkonný viceprezident ropné společnosti Lukoil Ravil Maganov zemřel za zvláštních okolností. Jeho tělo našli před nemocnicí v Moskvě. Údajně vypadl z okna. Představenstvo ruské společnosti se v březnu kriticky vyjádřilo k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o další ze záhadných smrtí vlivných osob napojených na Rusko.

Manažer druhé největší ropné společnosti v Rusku zemřel okolo půl osmé ve čtvrtek ráno. Podle dosavadních informací šlo o následky pádu z šestého patra moskevské nemocnice. Policie prochází záběry z bezpečnostních kamer a vyslýchá zaměstnance i pacienty, informoval o tom server RBC.

Zda se jednalo o sebevraždu či odstranění Maganova, není zatím jasné. Rozporuplné je i postavení Lukoilu v rámci války na Ukrajině. „Představenstvo společnosti vyjadřuje nejhlubší znepokojení nad tragickými událostmi na Ukrajině. Voláme po co nejdřívějším ukončení ozbrojeného konfliktu a vyjadřujeme upřímný soucit se všemi oběťmi. Podporujeme řešení skrz vyjednávání a diplomacii,“ uvedla společnost ve svém prohlášení ze začátku března, kdy se jako jedna z prvních velkých firem v Rusku vymezila proti okupaci. Výkonný ředitel společnosti Vagit Alekperov pak odstoupil ze své funkce v dubnu letošního roku, a to v reakci na zanesení jeho osoby do západních sankčních režimů, informovala o tom Al Jazeera.

Na druhé straně jsou kritici společnosti, podle kterých podnik slouží k financování války. Ti vyzývají k bojkotu čerpacích stanic společnosti v Evropě. „Veškeré čerpací stanice Lukoilu v Belgii fungují na franšízových dohodách. Jejich provozovatelé tak posílají peníze do Ruska. Tohle není jen o obchodu, je to o lobbování za ruské zájmy, dezinformacích, propagandě a samozřejmě financování války,“ sdělila serveru EuroNews Oksana Bulda z nevládní organizace Promote Ukraine.

Problémy ve Spojených státech

Den před smrtí Maganova informovalo americké ministerstvo spravedlnosti o zabavení Boeingu 737, vlastněného Lukoilem. Letadlo v hodnotě 45 milionů dolarů (zhruba 1,1 miliardy korun, pozn. red.), vlastněné společností skrz složitou síť holdingových firem, podle amerických úřadů porušovalo sankce. V rozporu s platným sankčním režimem mělo podnikat lety do Ruska.

„Zabavením jsme vyslali jasný signál porušovatelům sankcí a zprostředkovatelům z řad třetích stran po celém světě. Jsme odhodláni postihnout všechny osoby nebo subjekty, které se snaží bezostyšně obcházet sankce, vývozní kontroly a licenční požadavky, které Spojené státy zavedly v reakci na nevyprovokovanou vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu,“ uvedl Mark Dawson z Ministerstva vnitřní bezpečnosti USA.

Nehody a sebevraždy, nebo úkladné vraždy?

Maganov přitom nebyl jedinou významnou postavou spjatou s Ruskem, která v poslední době přišla o život při pádu z okna. V polovině srpna stejným způsobem přišel o život lotyšsko-americký podnikatel Dan Rapoport, který byl dle zahraničních médií silným kritikem Vladimira Putina. S Ruskem měl co do činění, neboť v Moskvě provozoval luxusní podnik Soho Rooms.

Na jednu stranu se uvádí, že před údajnou sebevraždou měl svého psa pustit ven a měl k němu přidat dopis na rozloučenou. Na druhou stranu však u sebe Rapoport v době smrti měl vysokou finanční hotovost, telefon, klíče či sluchátka. Jeho manželka, ukrajinská viroložka Alena Rapoportová, tvrdí, že by se sám rozhodně nezabil.

V prosinci pádem z okna zahynul ruský nacionalista Jegor Prosvirinin, který byl rovněž Putinovým odpůrcem. Jeho tělo bylo nalezeno bez oblečení pod okny residenční budovy v centru Moskvy. Známý byl rovněž případ, ke kterému došlo již v prosinci 2020. Tehdy údajně při pádu z okna zemřel ruský vědec Alexander Kaganskyj, který se snažil vyvinout vakcínu na koronavirus. Na těle měl přitom bodné rány. O případu jsme informovali zde.

Tagy: