Velkolepý návrat se nekonal aneb Kde Kate tráví Velikonoce a jak jí usměvavý král na mši pomohl

Ve stejnou dobu bojují s rakovinou dva vysoce postavení členové britské královské rodiny: princezna Kate a král Karel III. Právě ten se v neděli 31. března zúčastnil tradiční velikonoční mše. Podle odborníků tím své snaše – která se akce z logických důvodů nezúčastnila – pomohl.

Aktuální informace o rakovině princezny Kate

Letošní Velikonoce měly být pro britskou královskou rodinu přelomové. Právě v období jarních svátků se měla ke svým povinnostem po prodělané operaci vrátit princezna Kate. K tomu však nedošlo. Nedávné přiznání, že byla manželce prince Williama diagnostikována rakovina, vše změnilo. Velikonoční mše se naopak plný úsměvů zúčastnil král Karel III. – taktéž bojující s rakovinou. Podle experta a šéfredaktora časopisu Majesty svým vystupováním – možná i nevědomky – snachu podpořil. Údajně princeznu vnímá jako „dceru, kterou nikdy neměl“.

Po lednové operaci břicha se očekávalo, že to budou právě Velikonoce a akce s nimi spojené, na nichž se princezna Kate opět objeví a vrátí ke svým běžným povinnostem. Tuto informaci později oznámil i sám Buckinghamský palác, připomíná web Mint. Jak se však ukázalo, nestalo se tak.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate slova o rakovině volila sama. S Williamem odpověděli na vzkazy veřejnosti

Nedávné oznámení manželky prince Williama, v němž se veřejnosti svěřila, že bojuje s rakovinou, veškeré dosavadní plány změnilo. Na tradiční Velikonoční mši Kate, William ani jejich tři děti nedorazili.

Zájem médií získal král

Jak už dříve princezna z Walesu vysvětlila, o diagnóze ji lékaři informovali po operaci – zprvu neměli podezření, že by Kate mohla trpět onkologickým onemocněním. To, kdy se svěří se svým bojem veřejnosti, pečlivě promýšlela. „Princezna se chtěla o informaci podělit ve chvíli, kdy spolu s princem Williamem ucítí, že je to s ohledem na rodinu nejlepší,“ uvedl palác s tím, že se k tomuto kroku rozhodla v čase, kdy byla s diagnózou vnitřně srovnaná a děti měly ve škole prázdniny.

Právě velikonoční volno tráví pětice v soukromí na venkovském sídle v Anmer Hall na panství Sandringham, uvádí web Town and Country. Čas zde pravděpodobně stráví až do poloviny dubna, kdy se budou muset princové George a Louis i princezna Charlotte vrátit ke svým školním povinnostem.

Kdo naopak strhl pozornost široké veřejnosti, byl král Karel III. Ten společně s královnou Camillou nešetřil úsměvy a před i po mši nadšeně přihlížejícím mával. Navzdory předpokladu, že se s občany nebude příliš zdravit a povídat si s nimi, učinil tak. Jednalo se o jednu z prvních větších akcí na veřejnosti, které se král od únorového oznámení – že bojuje s rakovinou – zúčastnil. Podle přihlížejících „vypadal král dobře a byl v dobré náladě“.

Právě jeho vystupování rozebral královský expert a šéfredaktor časopisu Majesty, Joe Little. Domnívá se, že způsob, jakým Karel III. jednal, měl povzbudit veřejnost a odvést pozornost od Kate, která se stále s diagnózou v rodinném kruhu vyrovnává, uvádí web The Independent.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Co čeká princeznu Kate? Léčba je náročná, může se stát vzorem pro ostatní

„Myslím, že lidé akceptují a chápou, že princ a princezna z Walesu a jejich rodina jsou nyní na velikonoční dovolené a že potřebují své soukromí. Myslím, že ať už král udělal cokoli, nebylo to myšleno konkrétně na pomoc princezně, ale rozhodně to pomáhá,“ dodal Little.

Jak uvádí web People, pouto krále s jeho snachou, princeznou Kate, může nyní zesílit. Poprvé v historii monarchie čelí diagnóze rakoviny dva vysoce postavení členové královské rodiny současně. „Vždy s ní měl pevné pouto. Nemyslím si, že je troufalé říci, že je pro něj jako dcera, kterou nikdy neměl,“ sdělil médiu královský životopisec Sally Bedell Smith. Stejně jako William podle něj cítí král impuls, aby Kate ochraňoval. „Jsou v tom spolu, Kate a král,“ dodal Bedell Smith.

Tagy:
nemoc zdraví Velikonoce rodina rakovina veřejnost vztah král podpora svátky diagnóza královská rodina děti prázdniny Buckinghamský palác Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu diagnóza