Ukrajinský velvyslanec: Česko táhne dodávky zbraní i sankce. Za Buču cítím zlost

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis vystoupil na 30. kongresu ODS

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis vystoupil na 30. kongresu ODS a nešetřil chválou České republiky a konkrétních vládních představitelů. Česko je podle něj největším spojencem Ukrajiny v boji s Ruskem. Za svůj projev sklidil potlesk ve stoje.

„Máme neuvěřitelné štěstí, že Česká republika je jeden z našich největších přátel. Česko je největším dodavatel zbraní, největším tahounem zpřísnění sankcí. Je tady obrovská vlna solidarity s příchodem uprchlíků. Chtěl bych obrovsky poděkovat vládě a parlamentu za tuto neskutečnou podporu,“ sdělil ukrajinský velvyslanec.

Vysvětlil poté, proč je potřeba nadále Ukrajinu podporovat. „Možná někdo bude říkat, že tato válka je jen příčinou nestability a ekonomických problémů v Evropě. Ale my víme, že ukrajinský boj je zárukou toho, že Evropa bude moci žít pokojný život,“ uvedl.

Připomněl doposud zřejmě největší tragédii války. „Před týdnem jsme viděli otřesné fotografie z Buči. Mám tyto fotografie pořád před očima a nemůžu si pomoct. Cítím zlost. Musíme zvítězit a pohnat viníky k zodpovědnosti. Dokážeme to jen se silnou podporou našich přátel a partnerů,“ apeloval.

Jmenovitě poté poděkoval konkrétně všem ministrům ODS či předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi za konkrétní podporu Ukrajiny ve všech směrech. Vzpomněl také na skutečnost, že premiér Petr Fiala byl jako jeden z prvních lídrů EU navštívit během války Kyjev. „Je mi ctí pracovat v zemi, jejímž premiérem je Petr Fiala,“ řekl Perebyjnis.

Tagy: