Veterinární poradna s Michaelou Riedlovou

Naše zvířecí miláčky trápí stejně jako nás mnoho problémů. Ať už jsou to paraziti, nebo třeba nevolnost při cestování, je třeba jim ulevit a v případě potřeby je také včas léčit, aby nebyly důsledky závažnější. S některými vašimi problémy vám v dnešní listárně poradí veterinářka Michaela Riedlová.

Kožní problémy u psa

Zvířata mohou trpět mnoha kožními problémy, z nichž je mnoho způsobeno parazity. Pokud by se u vašeho psa objevila lysá místa na kůži, zejména na ušních boltcích a na břiše, která si pes nadměrně škrábe, je třeba se mít na pozoru.

Může jít o onemocnění přenosné nejen na další zvířata, ale i na člověka. Původcem může být zákožka svrabová psí, jejíž přítomnost znamená dobře známý svrab, konkrétněji sarkoptový svrab. Nebo lidově prašivinu. Je to ektoparazit, který žije ve vrchních vrstvách kůže. Tam si vytváří chodbičky, což způsobuje svědění. Do nich také klade vajíčka, ze kterých se líhnou larvy. Jejich aktivita není vázána na roční období – mohou se tedy objevit kdykoli. Tím spíše, že se přenáší přímým kontaktem s napadeným zvířetem nebo i nepřímo pomocí kontaminovaných předmětů. Proto je v rámci léčby nutné přeléčit všechny psy, kteří byli s postiženým v kontaktu. Stejně tak je nutné pečlivě vydezinfikovat, vyčistit a vyprat všechno, co je možné. Parazit se může při zamoření totiž přenést i na člověka. Způsobuje pak malé svědivé pupínky. Mizí ale okamžitě, když je vyléčen pes. Nejsme definitivní hostitel.

Nevolnost při cestování

Mnoho psů trpí při cestování nevolností stejně jako my lidé. Odmítají už jen nastoupit do auta, při cestě potom sliní a klepou se, dáví a zvrací. Mohou za to zatáčky, samotný pohyb auta, jeho otřesy nebo prostě jen nechuť k cestování. I psím miláčkům se dá v takovém případě ulevit. Zásadní je nekrmit zvíře před cestou v obvyklé dávce. Volte množství nižší, než běžně dáváte, a krmte ho v předstihu před cestou. Velmi účinné jsou pak homeopatické preparáty při kinetózách stejně jako u lidí. Vhodný a také účinný je na uklidnění konopný olej - cannabidiol. V krajním případě pak můžete použít na zklidnění mírná sedativa, která dostanete i svého veterináře.

Kožní problémy u kočky

Ani kočkám se nevyhýbají kožní problémy a příčina nemusí být na první pohled patrná.

Pokud se kočka často olizuje a začíná jí místy řídnout srst, můžou být na vině blechy, i když jste žádnou nenašli. I jediná blecha totiž může způsobit problémy. A těžko ji v srsti najdete. Může způsobit alergii na bleší kousnutí, která je u koček velmi častá. Zvíře se pak musí úporně škrábat. Dochází ke ztrátě srsti a tvorbě strupů. Nejdůležitější je samozřejmě prevence. Protože je blecha celoroční parazit, je třeba ošetření proti nim pravidelně opakovat. Můžete si vybrat z mnoha preparátů – mají různou účinnou látku i různou formu podávání. Zároveň je nutné provádět důkladnou sanaci prostředí, kde žije až 95 % všech blech.

Další příčinou může být samozřejmě jiná alergie, třeba potravinová. Přechod na nový druh krmiva, neobvyklý pamlsek. Často jsou to obiloviny obsažené v granulích, laktóza z kravského mléka, ale také kořeněné jídlo, kterým jim ze svého talíře chceme přilepšit. Zjištění diagnózy bývá obtížné a během na dlouho trať. V obou případech ale neuškodí zkusit podávat podpůrné prostředky ve formě vitamínů, přípravků s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, biotinu a zinku. Pokud se i přes všechnu snahu situace nezlepší, navštivte veterináře.

Srdeční červivost u psů

Srdeční červivost je onemocnění způsobené parazitem, vlasovcem psím. Vyskytuje se zejména v jižních státech Evropy – myslete na ochranu svého psa, pokud s vámi cestuje. Přenáší ho komáři. Ti ho po bodnutí infikovaného jedince přenesou na dalšího psa, larvy se pohybují v krevním oběhu a usazují se v srdci a plicních cévách. Způsobují příznaky typické pro srdeční nedostatečnost a postupné srdeční selhání.  Léčit se dá velmi obtížně a často končí smrtí. Nejlepší je opět prevence. A v tomto případě velmi jednoduchá. Antiparazitární přípravek ve formě spot-onu se nakape za krk několik dní před cestou.

Tagy: