Některá jména mi v kauze Dozimetr chybí, řekl exdetektiv. Nevyloučil ani Pospíšila

Karel Tichý

Rozhovor s Karlem Tichým

Předseda pražské TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil kvůli kauze Dozimetr neodstoupí. O jeho rezignaci se spekulovalo kvůli tvrzením jednoho z obviněných. Podnikatel Pavel Dovhomilja totiž řekl, že za vznikem zločinecké skupiny měl společně s bývalým radním Petrem Hlubučkem (dříve STAN) stát právě Pospíšil. Bývalý elitní policejní detektiv Karel Tichý ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se tato slova mohou zakládat na pravdě. Mezi těmi, kteří v kauze Dozimetr figurují, mu několik jmen chybí. Konkrétně zmínil blízké okolí podnikatele Michala Redla.

„Zvažoval jsem rezignaci. Přeci jen jsem dvacet let v politice, zakládám si na svém jménu,“ popsal Pospíšil. Rezignace by podle něj ale znamenala přiznání chyby. Sice připustil, že podnikatele Michala Redla před lety potkával na jednáních s hnutím STAN, bližší kontakt s ním však kategoricky odmítá.

Obviněný Pavel Dovhomilja veřejně uvedl, že Pospíšil prý navazoval kontakt s Redlem a společně s Petrem Hlubučkem (dříve STAN) stál u zrodu organizované skupiny. Pospíšil však mezi obviněnými nefiguruje. Přesto se podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého výpověď Dovhomilji může zakládat na pravdě.

„Může jít o uvěřitelnou výpověď. Je obviněný a řeší si tím vlastně svůj problém. Možná chce spoluprací vylepšit svou pozici, což mu může výrazně snížit trest. Redlovi jsme taky kdysi nabídli, že když bude vypovídat proti Krejčířovi, tak to pro něj bude lepší. Nakonec na poslední chvíli otočil,“ řekl Tichý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Vidím tam i další řadu jmen a různých vazeb. Mně tam řada lidí, zvlášť z okolí Michala Redla, chybí. Možná se ještě objeví. Nechci ale zabíhat do detailů, abych neovlivnil vyšetřování,“ dodal. Právě s osobou Redla, který byl podle policie společně s Hlubučkem hlavou celé skupiny, má Tichý z minulosti bohaté zkušenosti.

Koupil si Redl nesvéprávnost?

Kvůli gangsterovi Radovanu Krejčířovi jej zná už od roku 2002. Redl se podle vyšetřovatelů spolu s Krejčířem před dvaceti lety podílel na tunelování České spořitelny i na půlmiliardovém daňovém úniku v takzvané kauze M5. V obou případech byl obviněn. Měl i vypovídat jako svědek. Soudu se ale nakonec vyhnul kvůli údajné duševní chorobě.

„Stačí dobří advokáti s kontakty a peníze. Advokáti osloví významné psychiatry a doktory, kteří vytvoří na zakázku účelový posudek. V něm vám ze zdravého člověka udělají vědomě blázna,“ řekl Tichý s tím, že šlo bezpochyby o účelovou akci.

Jak daleko mohlo tehdy dojít ovlivňování posudků, Tichý už před časem popsal na případu Krejčíře: „Radovan Krejčíř ještě z vazby psal motáky, v nichž zmiňoval i částky. Doktor – milion korun, neschopnost vazby – čtyři miliony korun, znalecký posudek – x milionů korun.“

Okresní soud Plzeň-město 13. května tohoto roku opět rozhodl o omezení Redlovy svéprávnosti na pět let, a to na základě „výslechu znalkyně a posuzovaného“. Vyšetřovatelé aktuální kauzy nicméně stejně jako Tichý tvrdí, že Redl je v pořádku a žije život jako svéprávný člověk. Ministerstvo spravedlnosti pak nařídilo postup soudu v Plzni a znalců v případě Redla prověřit.

Tagy: