Víte, jakému městu se přezdívá „Zahrada Čech“? Leží v Ústeckém kraji na soutoku řek Labe a Ohře

Když se řekne Ústecký kraj, většině z nás se asi vybaví města zatížená průmyslovou výrobou, Litoměřice jsou ale v tomto ohledu pravým opakem. Žádný velký průmyslový podnik tu nenajdete, a tak se můžete kochat pohledem do historie na zachovalé městské hradby a hrad. Město, známé pod německým názvem Leitmeritz, leží na soutoku řek Labe a Ohře a díky své poloze na západním okraji Polabské nížiny je Litoměřicko pro svou úrodnou polohu známé jako „Zahrada Čech“. Při natáčení pořadu Prima Město jsme objevili i spoustu dalších zajímavých míst.

Královský středověký hrad patří mezi nejstarší stavby Litoměřic. Stojí tu od druhé poloviny třináctého století, v době vlády Karla IV. se město výrazně rozšířilo a přebudovány byly jeho hradby, tehdy se hrad stal součástí městského opevnění. „Z té původní zástavby vlastně zůstaly pouze obvodové zdi kaple a sklepy a krásný gotický vstupní portál,“ popisuje historické místo Venuše Hlaváčková, průvodkyně Městských kulturních zařízení v Litoměřicích.

Teď se na hradě mísí historie s modernismem. „Vzniklo z toho neuvěřitelné kulturní a konferenční centrum, kde lze vidět jak ty historické prvky, protože třeba zůstalo nám zde původní opevnění toho hradu, anebo moderní prvky té technologie toho konferenčního centra,“ říká Michaela Mokrá, ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích.

Srdcem hradu je expozice českého vinařství v horním ochozu. Najdete tu důkazy o téměř tisícileté tradici pěstování vína. „Návštěvníci, kteří k nám zavítají, si projdou s komentovanou prohlídkou expozici a v rámci této prohlídky mohou ochutnat jednotlivé vzorky českých vín a udělat si tak svoji představu, jaká vína se v té české oblasti vyrábějí,“ pokračuje ve výkladu průvodkyně Venuše Hlaváčková.

Vinařskou tradici také připomíná symbol města Kalich. Potom je pojmenována vyhlídková věž v centru města, která nabízí krásný výhled na Litoměřice i jeho okolí. „Je to vlastně historická, jedna z nejstarších historických budov tady u nás v Litoměřicích a návštěvníci z ní uvidí nádherné panorama, tady litoměřické, uvidí Portu Bohemiku, uvidí zákoutí povodí Labe,“ říká ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích Michaela Mokrá.

Město je proslulé veletrhem „Zahrada Čech“

Oblíbený podzimní veletrh letos se bude konat v září a na své si tu přijdou nejen zahrádkáři a chalupáři. „Pořádají se zde tradiční výstavy. Asi tou největší je na jaře Tržnice Zahrady Čech a potom evropsky známá podzimní Zahrada Čech,“ popisuje dění v areálu starosta města Litoměřice Radek Löwy.

Veletrh Zahrada Čech je oblíbenou událostí pro zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody. Letos se koná 48. ročník této výstavy, která patří mezi největší svého druhu nejen na severu Čech. „Ještě před veletrhem máme na výstavišti českou absolutní slavici Ewu Farnou, ta vystoupí 26. července. A pak už se bude připravovat veletrh, startuje 13. září. V průběhu šesti dní doufáme, že splní všechna očekávání našich návštěvníků a skončí ve středu 18. září,“ doplňuje Michaela Mokrá, ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích.

A pokud si budete chtít udělat mimo plánované akce na výstavišti třeba jen procházku, areál je otevřený, a to denně od osmi do 18 hodin.

Tagy: