Vízek: Komunistu Ondráčka bych pustil na náměstí v Charkově. Udělal nám ostudu

Ladislav Vízek má o kouči českého národního týmu jasno.

360° (304)

Bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ostře zkritizoval exposlance Zdeňka Ondráčka (KSČM). Ten se dlouhodobě netají podporou Ruské federace i obou samozvaných republik na východě Ukrajiny. Vízek Ondráčkovy výroky označil za ostudné.

Někdejší poslanec KSČM Zdeněk Ondráček sdílel na svém Facebooku krátce před vypuknutím války na Ukrajině velmi kritický příspěvek k současné ukrajinské vládě.

„Obdivuji Putina za jeho trpělivost s tou ukrajinskou fašistickou chátrou,“ napsal politik 18. února, tedy šest dnů před tím, než Rusko Ukrajinu napadlo. Ondráček je podobně jako mnoho dalších komunistů názoru, že současný konflikt částečně vyprovokovali Ukrajinci za pomoci Západu.

„Pan Ondráček souhlasí s okupací, ať prý tu ukrajinskou chátru vybombardují. Teď mi řekněte, jestli ho máme vyšetřovat, nebo ho za tato slova pustíme na půl hodiny na náměstí do Charkova. To bych udělal takhle tvrdě. I takoví politici u nás bohužel jsou, což je strašná ostuda. Zarazilo mě to,“ reagoval na Ondráčka bývalý reprezentant a opora pražské Dukly Ladislav Vízek.

Ondráčkův postoj k celistvosti Ukrajiny je dlouhodobě známý. V květnu 2019 se dokonce vypravil na oslavy pátého výročí vyhlášení samozvané separatistické Doněcké lidové republiky. Na akci přijel ve voze s českou vlaječkou, doněcký hlasatel oznámil příjezd „delegace České republiky“. Tehdejší česká vláda se od této návštěvy distancovala.

Ondráčkovým únorovým výrokem už se zabývá policie. Podle Vízka jsou ale postoje k ukrajinsko-ruskému konfliktu, které zastává třeba právě Ondráček, v České republice naštěstí spíš výjimečné. Česká vláda s podporou prezidenta Miloše Zemana i většiny obou komor Parlamentu od vypuknutí války volá po nejtvrdších protiruských sankcích.

Podobně se k věci postavil i český sport. Třeba předseda České unie sportu Miroslav Jansta zastává názor, že současní individuální sportovci ruského původu by se měli vzdát svého občanství, pokud chtějí mezinárodně sportovat.

K tomu řekl Vízek následující: „Není všechno černobílé, ale s názorem pana Jansty se dá souhlasit. Někteří sportovci mají ještě pomatený názor. Dokud na to nepřijdou, tak tyto sankce musí pokračovat. Je smutné, že sport takto trpí, ale nic jiného se dělat nedá.“

Podle něj se všichni ruští sportovci musí „přizpůsobit zdravému rozumu a současné chování vedení Ruska odsoudit“. Na druhou stranu Vízek připustil, že sportovci, kteří mají ve své rodné zemi celé rodiny, to v současnosti s případným odsouzením osoby Vladimira Putina pak nemusí mít úplně jednoduché.

Tagy: