Vláda zvažuje zdanění firemních benefitů. Ekonomicky nesmyslná úvaha, shodují se odborníci

Do médií unikají další vládní návrhy na škrty ve státním rozpočtu. Mluví se například o zrušení daňového osvobození zaměstnaneckých benefitů. Podle některých názorů expertů by to ale bylo k ničemu.

Benefity jsou pro většinu firem silnou zbraní, jelikož hrají významnou roli ve spokojenosti zaměstnanců. Nefinanční zaměstnanecké benefity znamenají například poukazy na léky, vitamíny či zdravotnické pomůcky. Rovněž slevy nebo služby například v gastronomii. Vláda však uvažuje o jejich zdanění. „Pečlivě se věnujeme tomu, co by to přineslo a aby dané opatření mělo přehledný systém. Aby lidé zkrátka měli pocit, že stát jedná spravedlivě,“ řekl premiér Petr Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návrh na vyšší odvody OSVČ vyvolal bouřlivé reakce. Porovnejte si rozdíly proti zaměstnancům

Podle daňového experta Petra Frische by zaměstnanec dostal méně, zaměstnavatelé by pak museli platit více a nemohli by si v důsledku dovolit poskytovat tolik, kolik dnes. Proti tomuto opatření vystoupila Unie zaměstnavatelských svazů. „Je špatně sahat na tyto benefity, neboť vláda mylně předpokládá, že firmy budou stejné výhody poskytovat i nadále, což je ekonomicky nesmyslná úvaha,“ uvedl výkonný ředitel Vít Jásek.

Podle Frische by až 80 procent zaměstnavatelů do tří let benefity zrušilo, stát by tedy moc nezískal. Unie uvádí, že firmy poskytují takové výhody až třem milionům zaměstnanců. Společnosti Škoda Auto či Agrofert se shodně nechtěly k návrhu vyjadřovat, jelikož neznají jeho detailní znění. „Nebudu to nijak komentovat, protože pan Stanjura není kompetentní ministr,“ doplnil poslanec Andrej Babiš.

Statistiky uvádějí, že zaměstnanci nejvíce využívají výhody spojené s péčí o zdraví nebo ty k úhradě dětských táborů.

Tagy: