Vláda jde proti ostatním politikům: Na vyznamenání dorazíme. Je to gesto, uvedl Jurečka

Vláda Petra Fialy (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem

PARTIE Terezie Tománkové 6.3.2022

Premiér Petr Fiala (ODS) i většina členů vlády na předávání státního vyznamenání na Hrad v pondělí dorazí, potvrdil v nedělní Partii Terezie Tománkové ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je to symbolické gesto v této nelehké době.

„Po debatě s premiérem Petrem Fialou jsme se dohodli, že většina členů vlády, která nemá nutné zahraniční povinnosti, na předávání státního vyznamenání přijde,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Marian Jurečka.

Připustil, že rozhodování, zda se ceremoniálu zúčastnit, bylo složité. „Za posledních šest let jsem tam nešel ani jednou. Ale v této době je to určité symbolické gesto,“ vysvětlil. Reagoval tak na probíhající válku na Ukrajině, kde Rusko zahájilo invazi 24. února.

Ceremoniál předávání státního vyznamenání se uskuteční v pondělí 7. března na Pražském hradě. Minulý týden několik politiků uvedlo, že za prezidentem Milošem Zemanem nedorazí. Mezi nimi jsou například oba šéfové Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zemanovi vyčítají jeho dlouhodobou náklonnost k Putinovi.

„Miloš Zeman mě zve, abych podpořil jeho přístup ‚já nic, já muzikant‘. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“ uvedl v pátek na Twitteru Vystrčil. „Nemohu zapomenout, kdo u nás před agresivním a imperialistickým chováním Vladimira Putina dlouhá léta zavíral oči,“ zdůvodnila svou neúčast na ceremoniálu šéfka Sněmovny.

Přidal se k nim například místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů, místopředsedové dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti) či šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

ANO v čele s Babišem dorazí

Zástupci opozičního hnutí ANO už v pátek uvedli, že v pondělí na Hrad také dorazí. Mezi nimi je například šéf ANO Andrej Babiš, místopředsedové Sněmovny Karel Havlíček a Jana Mračková Vildumetzová či předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová.

„Všichni, kteří potkali Putina, jsou v šoku z toho, co udělal. Je to nepřijatelné. Prezident ale odsoudil ruskou agresi a deklarovali jsme podporu vlády. Někdo z toho zase dělá politiku, ale účast jsme nepřehodnocovali. Nevím, proč bychom ji měli přehodnocovat,“ uvedl v pátek Babiš.

Zeman 7. března předá ocenění osobnostem, které se rozhodl vyznamenat k loňskému a předloňskému 28. říjnu. Předloni se ceremoniál neuskutečnil kvůli sílící koronavirové epidemii, loni kvůli léčení v Ústřední vojenské nemocnici.

Tagy: