Švihlíková: Vláda kňourá u řetězců a pak nesmyslně matlá DPH. Výhled ČNB je z jiné galaxie

Ekonomka Ilona Švihlíková

Co na to vaše peněženka 14.12.2023

Vláda na vysoké ceny potravin reaguje kňouráním u zahraničních řetězců a potom začne úplně nesmyslné šachy s DPH, divila se v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní navíc inflace rozhodně neklesne na 2,6 procenta, jak předpovídá Česká národní banka. Její odhad je až 5,5 procenta.

S potravinami máme dlouhodobý problém, řekla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. „Pamatujete si, co bylo hlavním tématem evropských voleb? Dvojí kvalita potravin. Všichni o tom velkolepě žvanili a co se za tu dobu stalo? Vůbec nic,“ popsala Švihlíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z toho se přežít nedá, kritizovala Maláčová navýšení minimální mzdy. Pospíšil s Křečkem oponovali

Problém je podle ní mimo jiné s tím, že potraviny jsou drahé. „To je vidět i na reakcích lidí, kteří nakupují nejenom v Polsku, ale také v Německu. Není normální, abyste jezdili nakupovat základní potraviny do Německa, které má dvaapůlkrát vyšší mzdy,“ sdělila ekonomka. Vláda podle ní tyto signály dostala už dávno. „Reakce byla, že kňourají u zahraničních řetězců, místo toho, aby s tím něco dělali. Potom začnou úplně nesmyslné šachy s DPH, i když většina ekonomů od začátku říkala: ‚Pánové, sorry, tohle prostě k ničemu nepovede,‘“ sdělila Švihlíková.

Zdůraznila, že do cenotvorby vstupuje obrovské množství faktorů. „Když na jedné straně začnete matlat něco s DPH a na straně druhé něco s energiemi, přidáte do toho vodné a stočné a tak dále, tak to jsou všechno silné proinflační impulsy,“ uvedla ekonomka.

Podle prognózy ministerstva financí klesne příští rok průměrná inflace na 3,3 procenta z letošních 10,8 procenta. Česká národní banka (ČNB) je ve své prognóze optimističtější a čeká 2,6 procenta. S tím ale Švihlíková nesouhlasí. „Představa ČNB, že příští rok bude inflace kolem 2,6 procenta, je z nějaké jiné galaxie,“ sdělila ekonomka. Podle ní bude totiž inflace podstatně vyšší. „Neznám žádného ekonomického aktéra, který by si myslel, že inflace bude 2,6 procenta. Predikce jsou podstatně vyšší, můj odhad je okolo 5,5 procenta,“ uvedla Švihlíková.

Největší obavu má z reálných mezd. „Jejich nárůst bude buď extrémně slabý, nebo žádný. A to je samozřejmě pro ekonomiku špatná zpráva,“ zdůraznila Švíhlíková. Reálné mzdy ale vidí pozitivně ekonom a Štěpán Křeček. „Od příštího roku, kdy konečně vyhrajeme boj nad inflací a nominální mzdy dál porostou, se vrátíme ke svižnému růstu reálných mezd,“ řekl poradce premiéra v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že díky tomu se zvýší spotřeba. „V příštím roce očekáváme návrat k ekonomickému růstu, čekají nás pozitivní vyhlídky,“ podotkl ekonom.

Tagy: