Z toho se přežít nedá, kritizovala Maláčová navýšení minimální mzdy. Pospíšil s Křečkem oponovali

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM)

360° 13.12.2023

Vládní navýšení minimální mzdy na 18 900 korun je velké zklamání. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to pronesla bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM) s tím, že částka je stále pod hranicí chudoby. „Za ni se v Česku nedá přežít,“ zdůraznila. Výrazný nesouhlas vyjádřil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který argumentoval tím, že se jedná o skokový nárůst o více než 9 procent a o kompromis mezi návrhy odborů a podnikatelů. Jeho slova podpořil i Štěpán Křeček, poradce premiéra Petra Fialy (ODS).

Středeční rozhodnutí vlády o navýšení minimální mzdy považuje bývalá ministryně za velké zklamání. „Oněch 18 900 korun je stále pod hranicí chudoby, a dokonce i o 4 tisíce nižší, než jak je tomu s minimálním platem v Polsku. Přitom ekonomika u sousedů je o čtvrtinu méně výkonnější než naše,“ zkritizovala krok kabinetu v pořadu 360°.

K TÉMATU: Vláda téměř neškrtala výdaje, je to marketing, tvrdí ekonom. Odmítl navýšení minimální mzdy

Maláčová rovněž na vládu apelovala, aby v době, kdy dochází k výraznému propadu reálných mezd, vytvářela dostatečný tlak na navýšení minimálních platů. Kabinet Petra Fialy rovněž obvinila z toho, že nezvládl energetickou krizi. „Nemůžeme dotovat podnikatele prostřednictvím nízce nastavených mezd. Všichni se snad shodneme na tom, že za 18 900 se v Česku přežít nedá,“ zdůraznila exministryně.

S jejím tvrzením však Pospíšil nesouhlasí. „Minimální plat se zvyšuje o více než 9 procent, tudíž se jedná skokově o jeden z nevyšších nárůstů v jednom okamžiku. Já bych přál lidem, aby měli větší plat než nastavená suma, jenže někdo to musí zaplatit. Toto rozhodnutí vlády bude znamenat pět miliard z kapes podnikatelů,“ oponoval europoslanec.

K růstu minimálního platu musí podle něj dojít až po dohodě v rámci tripartity. „Číslo, s nímž vláda přišla, je kompromisem mezi návrhem podnikatelů, kteří si stáli za tisícem korun, a odbory, jež navrhovaly 2 200. Navíc se nejedná o poslední nárůst v rámci dalších měsíců,“ dodal Pospíšil.

Podle Křečka je důležité si uvědomit, že minimální plat bude v časovém horizontu růst rychleji než jiné mzdy. Maláčové srovnání s jinými zeměmi označil za falešný argument. „V Česku máme extrémně vysokou odpočitatelnou položku, tedy slevu na poplatníka. Z hrubé minimální mzdy tudíž zůstane velká část té čisté, která není v Polsku o tolik vyšší. Navíc tam mají jiný daňový systém,“ pronesl poradce předsedy vlády v pořadu 360°.

„Není možné přemýšlet o skokovém růstu této hodnoty v takové míře, že by se někteří lidé znenadání octli mimo trh práce. Zaměstnavatel by je totiž nezvládl dostatečně finančně ohodnotit, takže by hrozilo větší propouštění. Je tedy třeba minimální mzdu postupně zvyšovat rozumnými kroky,“ je přesvědčen Křeček s tím, že kritizovat jeden z historicky největších nárůstů nepovažuje za adekvátní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala ostře k řetězcům: Porušují slib, s tím se smířit nehodlám. Reagoval i na vtipy o Nutelle

Tagy: