Vlhová si jde vyzvednout křišťálový glóbus. Může kralovat lyžování opakovaně?

Slovensko může pomalu slavit – vše nasvědčuje tomu, že bude mít vůbec poprvé celkovou vítězku Světového poháru v alpském lyžování. Šance na to, že Lara Gutová-Behramiová sesadí z čela celkového pořadí Petru Vlhovou, jsou už pouze teoretické. Ve švýcarském Lenzerheide rodačka z Liptovského Mikuláše jen splní povinnost. „Může získat glóbus opakovaně,“ říká pro CNN Prima NEWS expertka Lucie Hrstková-Pešánová.

Velký křišťálový glóbus už Petra Vlhová prakticky drží v rukách, na druhou Gutovou-Behramiovou má před slalomem a obřím slalomem ve švýcarském Lenzerheide náskok 96 bodů. Sezona tímto víkendem skončí. „Muselo by se stát, že by Lara Gutová-Berhamiová vyhrála obří slalom a Petra ani jeden ze dvou posledních závodů nedojela. A pravděpodobnost tohoto scénáře je naprosto minimální, Péťa to má v kapse,“ představuje rozhodnutou situaci Lucie Hrstková-Pešánová.

Vlhové teď stačí ze dvou závodů získat pět bodů z celkových 200 možných. Pak se může stát úplně cokoliv, ale v cestě na trůn už jí nic nezabrání. Vše může zhatit jen katastrofický průběh – dva pády.

Dlužno podotknout, že Gutová-Behramiová pojede pouze „obřák“, klasický slalom vynechá. Je totiž specialistkou na rychlostní disciplíny a obří slalom vyhrála naposledy v roce 2016. Šance 29leté Švýcarky na zisk druhého velkého křišťálového glóbu (první má ze sezony 2016/2017, pozn. red.) měly být před závěrečnou zastávkou Světového poháru daleko větší. Jenže areál v Lenzerheide atakovalo nepříznivé počasí. Výsledek? Sjezd a superobří slalom se z bezpečnostních důvodů nekonaly. Tedy disciplíny, díky kterým se měla Gutová-Behramiová na Slovenku dotáhnout, či ji dokonce předehnat.

„Trochu mě to mrzí,“ uvádí Hrstková-Pešánová. „Přijdeme o poslední boj. Pro Vlhovou je to velká pomoc. Lara měla ještě velké šance dostat se před ni. Tady je vidět, jak se Petře vyplácí, že jezdí vše, byť v rychlostních disciplínách ne tak kvalitně. Každopádně Gutová-Behramiová nestartuje ve slalomech. Mohlo to být napínavé, ale já osobně fandím Petře, takže zase tolik mi to nevadí,“ říká s úsměvem k tomu, že Vlhová zřejmě vylepší druhé místo v klasifikaci z roku 2019.

Cenou útěchy pro švýcarskou lyžařskou hvězdu může být aspoň fakt, že si s předstihem – už na konci února – zajistila malý glóbus za milovaný super-G. A mrzí ji, že je této disciplíny oproti jiným málo. „Super-G je těžká disciplína. Bohužel se v ní jede příliš málo závodů v porovnání s jinými disciplínami,“ konstatovala už v únoru pro deník Blick. Tou dobou vypadal počet ženských závodů pro tento ročník takto: devět slalomů, osm sjezdů, osm obřích slalomů a „jen“ sedm super-G. A jak bylo napsáno, „nečas“ v Lenzerheide ochudil program ještě o jeden sjezd i jeden superobří slalom.

I proto může pomalu Vlhová protřepat láhev šampusu. Byť Hrstková-Pešánová zmiňuje, že nikdy se nesmí nic zakřiknout. „Ani ona si určitě neříká, že je to jasné, s oslavami čeká. Ale samozřejmě věří tomu, že to dopadne dobře. Momentálně je silná, měla jakýsi propad, ale teď se dala opět do kupy. Dost ji nakopl nedávný díl Světového poháru v domácí Jasné.“

V Lenzerheide 25letá Vlhová určitě v sobotním slalomu nepojede pouze na jistotu. „Stále totiž může získat ještě malý křišťálový globus za vítězství v disciplíně. A v tomto případě je rozdíl mezi ní a druhou Rakušankou Katharinou Liensbergerovou pouhých 22 bodů. Ta má také formu. Proto musí jet Petra naplno, musí vyhrát. Za mě je to pro ni opravdu důležité,“ podotýká Hrstková-Pešánová, účastnice třech olympijských her. Točivou disciplínu ovládla slovenská sjezdařka už i loni, stejně tak paralelní slalom.

Mohla by pak Vlhová – samozřejmě v případě, že všechno o víkendu ve Švýcarsku klapne – napodobit v dalších letech třeba Američanku Mikaelu Shiffrinovou, jež ovládla celý seriál třikrát po sobě?

„Každá sezona je jiná. Těžko něco predikovat, zvlášť když nevíte, jak se bude vyvíjet zima – jestli se nějaké závody nebudou rušit a tak dále. Rychlostní disciplíny na počasí doplácejí. Nicméně Petra je kvalitní závodnice a v rychlostních disciplínách se může ještě posouvat. Dá si na nich záležet v tréninku, vidí potenciál pro zlepšení. Pak může získat glóbus opakovaně. Ale formu mohou chytit třeba úplně jiné závodnice,“ říká Hrstková-Pešánová.

Když byla řeč o Shiffrinové, tak ta by pravděpodobně s Vlhovou a Gutovou-Behramiovou bojovala o celkové prvenství. Jenže po loňském úmrtí otce se rozhodla vydat cestou volnějšího programu. Třeba super-G v této sezoně jela až na světovém šampionátu v Cortině d´Ampezzo. A hned brala bronz. Momentálně jí patří čtvrté místo, na Vlhovou ztrácí 437 bodů.

Slovenka, která na letošním mistrovství světa v Itálii získala dvě stříbra, je optikou Hrstkové-Pešánové rok od roku lepší. „Je jistější, sbírá zkušenosti z rychlostních disciplín. Sjezdy se každý rok jezdí na úplně identických tratích, takže sjezdovky zná daleko lépe. Ve slalomu a obřáku je opravdu výborná, techniku má skvělou. Samozřejmě, občas se objeví nějaké chybičky, nicméně to je normální – nikdo není stroj. A k úspěchům ve všech typech závodů ji předurčuje postava, je vysoká a těžká,“ uzavírá k lyžařce, která měří 180 centimetrů.

Tagy:
alpské lyžování sport Petra Vlhová Mikaela Shiffrinová Lara Gutová-Behramiová Lucie Hrstková-Pešánová Světový pohár v alpském lyžování velký křišťálový globus