Zlaté Åre. Takhle si Šárka Záhrobská před 14 lety dojela pro titul mistryně světa

Je to jenom jeden závod, ve kterém buď uspějete, nebo ne, takže to neprokazuje žádnou dlouhodobou výkonnost. S těmito slovy vyrážel na mistrovství světa do švédského Åre Petr Záhrobský a jeho dcera a svěřenkyně v jedné osobě Šárka. Ačkoli čeští fanoušci doufali v medaili nejcennější, tandem Záhrobských optimismus mírnil.

Šárka Záhrobská byla v sezóně 2006/2007 na vrcholu své závodní kariéry. Lyžařský svět ji už bral vážně. Do Åre jela už jako zkušená slalomářka, která mohla oprávněně myslet na nejvyšší mety. Ale ona ani její otec Petr nechtěli nic zakřiknout.

„Ani od sponzorů, ani od svazu, pouze od novinářů a od médií. Sponzoři jsou rozumní, svaz je normální, jen novináři se někdy zblázní,“ odpověděl pár dní před začátkem šampionátu Petr Záhrobský na otázku, zda na sobě či Šárce cítí nějaký tlak okolí na dosažení slušného výsledku.

Netěšte se, trať je měkká

Záhrobská ke slalomovému závodu nastupovala s vědomím, že jí v alpské kombinaci utekla bronzová medaile o pouhých 20 setin sekundy. V obřím slalomu skončila dvanáctá, přičemž po prvním kole figurovala na druhé příčce. Druhou obřákovou jízdou však své naděje na medaili z této disciplíny pohřbila.

Je 16. února 2007. Šárka Záhrobská k prvnímu kolu slalomu nastupuje se startovním číslem tři. Zápolení zahájila Chorvatka Ana Jelušičová, s dvojkou na trať vyrazila jedna z největších favoritek, domácí Anja Pärsonová. Záhrobská na prvním mezičase ztrácela na Jelušičovou dvě setiny a Pärsonovou naopak o 31 setin porážela. Na druhém mezičase už vedla a vedení udržela i v cíli. V prvním kole ji žádná z dalších závodnic předjet nedokázala.

Do druhého kola večerního závodu pod umělým osvětlením tak Záhrobská neměla příliš komfortní pozici. Mezi 58 bran totiž měla vyjet až jako poslední, neboť do druhého kola postupuje jen třicítka nejlepších z prvního, která následně startuje v opačném pořadí. „Byl bych spokojený s konečným umístěním do šestého místa,“ řekl o slalomovém „poločase“ Petr Záhrobský. Trať podle něho byla příliš měkká, což se na její kvalitě po odjetí 29 závodnic mohlo podepsat.

Pärsonová chtěla vyhrát

Druhé kolo otevřela další Češka Petra Zakouřilová, která nakonec o dvě příčky poskočila a obsadila 28. místo. Startovní listina byla velmi nabitá. Kvalitní slalomářky, kterým první kolo příliš nevyšlo, mohly využít lepší startovní pozice a pořadím se posunout vzhůru. Jenže tato hypotéza se tentokrát příliš nenaplňovala.

Ze startovní budky se spouštěla jedna závodnice za druhou, až došlo na poslední tři. O medaile se měly poprat Rakušanka Marlies Schildová, již zmíněná Pärsonová a právě Záhrobská. Schildová rozhodně nejala na jistotu a v cílil se radovala z průběžného vedení. Před posledními dvěma slalomářkami tak měla jistou medaili, rozhodovalo se už jen o její hodnotě.

Na trať vyrazila Pärsonová, která tak moc chtěla na domácích svazích triumfovat. Jenže už na prvním mezičase druhého kola na Schildovou ztrácela 12 setin. Druhý mezičas ji ovšem řadil na průběžné zlato s náskokem jedné desetiny. Poslední třetina trati ale Pärsonové nevyšla a v cíli na Schildovou ztratila pět setin. Švédka tak měla jistotu, že nevyhraje, ale zároveň si odnese nejhůř bronz.

Od druhého mezičasu ve vedení

Do boje se vrhla Záhrobská, která měla pro prvním kole na Pärsonovou náskok 12 a na Schildovou 23 setin. Na prvním mezičase druhého dějství ale už za Schildovou o setinu zaostala. Na druhém se vrátila do čela a v cíli slavila zlatou medaili s náskokem 11 setin na stříbrnou Schildovou, přestože v samotném druhém kole zajela až čtvrtý čas.

Šárka Záhrobská jen pár minut po slalomovém triumfu prohlásila, že si je ještě vědoma rezerv ve své jízdě. „Ale vím, že cesta, po které jsme se vydali, je správná. A že musím být trpělivá a půjde to nahoru i v obřím slalomu. I ve slalomu je co zlepšovat,“ řekla první česká mistryně světa v alpském lyžování bezprostředně po závodě. Svou sbírku medailí z mistrovství světa o dva roky později zkompletovala stříbrem ve Val d'Isére, a v roce 2010 dokonce pro Česko získala druhý olympijský bronz v alpském lyžování. Ale to už je jiný příběh.

Tagy:
lyžování Švédsko Olympijské hry Česko Šárka Záhrobská Šárka Strachová alpské lyžování MS v alpském lyžování 2021 bronzová medaile Anja Pärsonová Marlies Schildová Petr Záhrobský Petra Zakouřilová