Voda jako nepřítel elektromobility? S elektromobilem klidně do myčky i deště

Nová éra korejské automobilky bourá zažitá klišé o Hyundai výrobci  tuctových aut.

Voda není nepřítel elektromobility. S elektromobilem klidně do myčky i deště

Možná jste to už to taky slyšeli. Voda je nepřítel elektromobilů. To je pravda jen v případě, že s nimi sjedete do řeky nebo do rybníka, kam lidově řečeno zahučí až po střechu. Obyčejný déšť nebo sníh vozům na elektro pohon nevadí. Můžete během něj jet, nabíjet a dokonce s elektromobily smíte i do myčky. A rozhodně nemusíte trnout hrůzou, že se, nedej bože, vyzkratuje.

Elektromobily nejsou vycházková obuv, kterou můžete použít jen za sucha a ideální konstelace hvězd. Na cesty s nimi můžete vyrazit za každého počasí stejně jako s konvenčními vozy na benzín a naftu.

Na cesty za jakéhokoli počasí

Elektroauta fungují v provozu už desítky let a jak se jejich vývoj posouvá, roste i jejich počet na silnicích. Výrobci je do provozu vypouštějí až po důkladných testech, při kterých jsou vozy vystavovány dešti i sněhu. A mnohé úspěšně absolvují i test hlubšího brodění, který zvládnou, aniž by se posádka či zařízení namočily.

Bát se tedy není třeba ani mycích linek. Stejně jako kterákoli jiná auta jsou i ta s elektro pohonem spolehlivě vodotěsná tam, kde je to třeba.

Nabíjet se dá i za deště

S trochou rozumu a opatrnosti docela určitě. Stačí si ohlídat, aby se voda nedostala do konektorů a zdířek. A pokud se voda do zástrček přece jen dostane, garantuje třeba společnost Hyundai, ani tak není třeba se bát. Elektřina v takový moment prostě neproudí.

V Česku funguje na sedm stovek dobíjecích stanic. A řada z nich je k dispozici volně na ulicích. Jsou navrženy tak, aby bez potíží fungovaly navzdory povětrnostním podmínkám.

Jiné je to během bouřky. Pokud blesk zasáhne vůz, což se děje velmi výjimečně, funguje jako Faradayova klec. Výboj odvede do země a posádka je v bezpečí. Samotnému nabíjení je ovšem lepší se během bouře, pokud tedy neparkujete v garáži, vyhnout.

Nepřehlédnutelný IONIQ 6

Tagy: