Ruská armáda je jen pojízdná výstavka techniky. Reálná síla je zanedbatelná, říká analytik

Ruská armáda je podfinancovaná a její reálná síla je zanedbatelná, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Jiří Vojáček. Za celý rok války Rusové nedokázali dobýt ani Charkov, což je podle něj alarmující.

„Že Rusové nedokázali za rok dobýt ani Charkov, který leží pár kilometrů od rusko-ukrajinských hranic, je alarmující. Dokládá to fakt, že ruská armáda je v posledních 20 letech podfinancovaná, je to pojízdná výstavka techniky. Reálná síla je zanedbatelná,“ uvedl Vojáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina si vybudovala kolosální autoritu. Po válce „ovládne“ NATO, odhaduje expert

Jednu z hlavních rolí ve válce podle něj hraje odhodlanost k boji ukrajinských vojáků, a na druhé straně neochota válčit těch ruských. „Odhodlanost Ukrajinců bojovat za svou vlast zásadně ovlivnila válku. Stejně tak ruská neochota útočit na zemi, kterou chcete dobýt a nevíte proč,“ popsal Vojáček s tím, že Rusové nevědí, za co bojují.

Následky si podle něj začíná uvědomovat i ruský prezident Vladimir Putin. „Uvědomuje si, že to byla chyba. Kdyby dokázal vrátit čas, nikdy by na Ukrajinu nezaútočil,“ řekl vojenský analytik.

Zároveň připomněl, že Rusko na začátku použilo stejný princip, který byl vidět například v Afghánistánu nebo v Československu v roce 1968. „Rusové zaútočili na celé délce fronty, ale mezitím poslali na letiště Hostomel speciální jednotky, které ho měly obsadit a připravit pro přistání letadel s tisíci výsadkáři. Ti se měli probít do centra města a zajmout, zabít nebo donutit odejít do exilu ukrajinskou vládu, čímž by válka skončila. Ukrajinci ale tento princip znali, takže to nevyšlo,“ popsal Vojáček.

Podle něj se ve válce na Ukrajině objevil „syndrom jugoslávské války“. „Evropská unie nebyla schopná to vyřešit, teď je to stejné a musí pomoct Spojené státy, které zaplatily 75 procent pomoci. Země, které by měly určovat politiku EU, ty jsou v žebříčcích daleko. Ukazuje se, že Evropa není politicky tak silná, jak by mohla být na scéně světové politiky,“ podotkl analytik.

Tagy:
válka Vladimir Putin NATO Ukrajina Evropská unie Rusko Charkov Ozbrojené síly Ruské federace Jiří Vojáček ruská invaze na Ukrajinu