Volný je hovado. Poslanec Veselý popsal bitku ve Sněmovně, které se účastnil

Bitka v české Sněmovně

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý se účastnil čtvrteční bitky ve Sněmovně. Snažil se bránit svého stranického kolegu a místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela před pěstmi poslance Lubomíra Volného. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsal atmosféru a průběh rvačky.

Pane poslanče, vy jste se účastnil bitky u předsedajícího schůze. Co přesně se tam odehrálo?
Byl jsem ve státních aktech, pan poslanec Volný vystoupil a začal vulgárně napadat předsedajícího. Pan předsedající v souladu s jednacím řádem přerušil vystoupení a vypnul mu mikrofon. Pan poslanec Volný obešel vládní lavici a napadl pana předsedajícího Hanzela přímo za pultem. To jsme v životě neviděli. Nejblíž byl Honza Chvojka, který ho začal odšťuchovat, pak jsem přiběhl já a snažil jsem se ho odtáhnout, ale pan Volný váží asi dvě stě kilo, takže pohnout s ním není jednoduché. Nakonec přišel poslanec ANO Michal Ratiborský, a ten dokonce dostal pěstí. Potom přišla ochranná služba a podařilo se jí pana Volného vyvést. To je věc, kterou jsme tady nikdy nezažili. Je to něco nehorázného, napadnout předsedajícího. Máme tady ostré výměny názorů, někdy to je velmi ostré. Ale že bychom se fyzicky napadali, to je neuvěřitelné porušení všech principů, na kterých naše země stojí. Doufám, že taková hovada, jako je poslanec Volný, už v životě ve Sněmovně nebudou. Je to něco nehorázného a tahle země si nezaslouží, aby ji reprezentoval někdo takový.

Došlo tam k nějakému zranění? Tekla tam krev?
Krev asi netekla. Dostal pěstí jednou, ale nevím, jakou silou. Ale dostal pěstí na oko, takže teď je na ošetření, aby se zkontrolovalo, jestli s tím nic nemá.

Když jste se prali, co se vám v tu chvíli honilo hlavou?
Popravdě, než dorazila ochranná služba, říkal jsem si, že vezmu židli a přetáhnu ho. On je opravdu neodtažitelný, je obrovský a má dvě stě kilo. Kdyby se opravdu rozhodl někoho plnou silou praštit, tak by ho zabil. Reagoval jsem intuitivně a říkal jsem si hlavně to, že je potřeba toho člověka odstavit, nebo se stane něco ještě horšího.

Bavil jste se o tom s místopředsedou Hanzelem?
Tomáš Hanzel je docela kliďas, dokázal to ustát. Bavil jsem se s poslancem Ratiborským, který říkal, že dostal ránu právě na oko.

Co by teď mělo následovat?
Sejde se mandátní a imunitní výbor, který může udělit různé typy sankcí. Myslím, že takový případ nikdy neřešil. Tipuji to na vysokou pokutu. Doufám, že už se nikdy nic takového nebude opakovat.

Tagy:
Sněmovna ČSSD CNN Prima NEWS poslanci ANO 2011 poslanecká sněmovna Lubomír Volný rvačka Ondřej Veselý Tomáš Hanzel bitka ve Sněmovně Michal Ratiborský