Vondráček: Green Deal se podobá čínské kulturní revoluci. Nechutné srovnání, namítl Peksa

Předseda strany Svobodní Libor Vondráček a europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

Co na to vaše peněženka 4.6.2024

Zelená dohoda pro Evropu je eutanazie našeho průmyslu, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda Svobodných Libor Vondráček s tím, že by opatření zrušil. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) oponoval, že žádné tlačítko k takovému kroku neexistuje. Zdůraznil, že je to prakticky nemožné. Vondráček poté Green Deal ideově připodobnil k čínské kulturní revoluci. „Nechutné přirovnání,“ ohradil se pirátský zákonodárce.

Vondráček by si přál kompletní odstoupení od Zeleného údělu. „Ideální by bylo, kdyby v dalším období Evropské komise nezasedli lidé jako Ursula von der Leyenová nebo Věra Jourová a kdyby budoucí předseda orgánu chtěl celý koncept zrušit. Green Deal je totiž eutanazie našeho průmyslu,“ pronesl šéf Svobodných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropská unie svými vizemi naráží na meze reality, tvrdí Švihlíková. Reflexe nepřichází

Peksa avšak připomněl, že pod tímto názvem se skrývá zhruba 11 hlavních zákonů a desítky dalších novel. „Jsem pro diskuzi ohledně toho, jak hodláme případně upravit konkrétní jednotlivá opatření. Žádné velké tlačítko ke zrušení Zelené dohody ale neexistuje. Tak to nefunguje,“ zdůraznil europoslanec v pořadu Co na to vaše peněženka.

„Pokud takové tlačítko není, pak zrušme volby, protože takovým tvrzením říkáme lidem, že nemá cenu chodit k volebním urnám,“ namítl Vondráček. „Jde o nejdůležitější předpis za posledních 50 let. Má podobné ambice jako čínská kulturní revoluce, tedy zcela transformovat naše chování,“ dodal.

Proti těmto slovům se však pirátský europoslanec ostře ohradil. „Kulturní revoluce vedla v Číně k desítkám milionům mrtvých v důsledku hladomoru. Takové věci s Green Dealem nesrovnávejte, je to nechutné a neuctivé vůči všem obětem,“ opřel se do Vondráčka.

Peksa a Vondráček dále hovořili o přijetí eura. Více se dozvíte ve videu výše.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Dostálová: Na vládě mi nejvíc vadí její neustálé lhaní. Do ANO už jsem podala přihlášku

Vondra: Babiš má nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

Nerudová: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost. Hnutí STAN mi přirostlo k srdci

Zaorálek: Bezpečnostní hrozbou je Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na Hrad oligarchové

Nejedlová: Lpět na spalovacích motorech? Jako boj za parní stroj. Migrační pakt je nehumánní

MOHO VÁM UNIKNOUT: Některé léky jsou nově označeny za omezeně dostupné. V aplikaci se dozvíte, kde je sehnat

Tagy:
elektromobil elektromobilita průmysl ekonomika Evropská komise Ursula von der Leyenová Mikuláš Peksa Čína Libor Vondráček Green Deal Co na to vaše peněženka Zelená dohoda pro Evropu Kulturní revoluce