Některé léky jsou nově označeny za omezeně dostupné. V aplikaci se dozvíte, kde je sehnat

Některá léčiva získají označení jako omezeně dostupná.

Léky na skladě

První léky dostaly v pondělí označení „léčiva s omezenou dostupností“. Rozhodl o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv. Pokud doktor takový lék předepíše, nově byste se z aplikace eRecept měli dozvědět o dvaceti nejbližších lékárnách, kde bude k dostání. Pro získání informace ale musí člověk splnit několik podmínek.

Prvními léčivy, které lékový ústav označil za omezeně dostupné, jsou inhalátory Ventolin nebo Ecosal. K jejich získání jsou k tomu potřeba tři kroky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mít aplikaci eRecept, identitu občana a mít předepsané dané léčivo. „Každý s předpisem si může najít dvacet nejbližších lékáren, kde tyto léky mají. Jedná se o léky, které budou takzvaně s omezenou dostupností. Velmi to pomůže každému s tím, do které lékárny jít,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku dochází lék na astma, další jsou dlouhodobě nedostupné. Lidé si dělají zásoby

Jenže cesta k získání informací o dostupnosti léčiva není pro pacienty tak jednoduchá. „Informace je obtížně dostupná. Pacient se k ní dostává přes mobilní aplikaci, kterou má staženo nižší desítky tisíc především mladších pacientů,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

I když je novela účinná od pondělí, seznam léčiv zatím v aplikaci dostupný není. Ústav je tam prý nemohl zadat s předstihem. „Do 1. června 2024 neměl oprávnění tato opatření vydávat, ovšem díky odložené účinnosti nového zákona měl dostatek času připravit všechny systémy na změny spojené s tímto příznakem,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Gréta Rakašová.

Podle některých lékárníků nebude databáze aktuální. Informace o zásobách budou dvacet čtyři hodin staré. „Nejpodstatnější je, že informace se zobrazuje pouze zpětně, to znamená, že neodpovídá aktuálnímu stavu zásoby konkrétního léku,“ tvrdí Hampel. Pacient se tak může i navzdory digitálnímu pokroku až v lékárně dozvědět, že je přípravek vyprodaný.

„Až se nastaví i naše lékárenské softwary a všichni si zvykneme používat nový systém, tak budeme jako lékárny hlásit (stavy léčiv) o něco častěji,“ popsal pro CNN Prima NEWS viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. První léky s omezenou dostupností by se v aplikaci mohly objevit v úterý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace v eurozóně zrychlila a překonala odhady analytiků. Zdražují potraviny i služby

Tagy:
léčivo pacient Státní ústav pro kontrolu léčiv Česko Česká lékárnická komora Ministerstvo zdravotnictví České republiky Eurozóna Grémium majitelů lékáren z.s.