Vondrák: V některých lidech to bublá. Mají se stále hůře a nevnímají žádnou pomoc

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 10.4.2022

Atmosféra ve společnosti v souvislosti s uprchlickou a energetickou krizí bublá. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Naopak ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) sdělil, že vláda na české občany nezapomíná a plánuje další možnosti, jak jim v nelehké době pomoci.

„Pokud se těm lidem nepomůže, tak si řekněme na rovinu, že v některých to už od covidu bublá. Jako hejtmanovi mi chodí e-maily, že se lidé mají stále hůře a nevnímají žádnou pomoc. V lidech narůstá vnitřní odpor, staráme se o Ukrajince a nestaráme se o ně. Máme tady dvě krize a musíme řešit obě,“ sdělil místopředseda hnutí ANO Vondrák.

Jurečka však tvrdí, že vláda na české občany nezapomíná. „Vláda rozhodně na domácí občany i firmy pamatuje. Děláme celou řadu kroků, kterými se snažíme cíleně či méně plošně pomáhat českým domácnostem,“ prohlásil ministr práce.

„Máme připravené další kroky, které jsme jako vláda připraveni udělat. Je to například mimořádné zvýšení slevy na poplatníka a děti. Jednáme o tom, jsme připraveni to v určitý okamžik udělat. Zvýšili jsme od června mimořádně důchody. Počítáme, že do října či listopadu bude další mimořádná valorizace důchodů,“ doplnil.

Reagoval také na návrh expremiéra Andreje Babiše (ANO), který v týdnu představil – mimo jiné zvýšení důchodů o 6000 korun či rodičovského příspěvku o 100 tisíc korun. „Kdybychom přistoupili na to, co teď navrhl Andrej Babiš, tak je to skoro 250 miliard ze státního rozpočtu. Když ty peníze dáváte plošně, tak to pomáhá roztáčet inflaci, a to je největší problém, který způsobuje, že ti lidé reálně chudnou,“ myslí si Jurečka.

Podle Vondráka jsou však některé z Babišových návrhů rozumné. „Když se podíváme na 12 bodů, které Andrej Babiš předložil, tak tu máme pár bodů, které považuji za velmi rozumné, a myslím, že se stejně použijí. Podporoval bych například odpuštění poplatků občanům a zaměstnavatelům za obnovitelné zdroje. To je 19 miliard,“ řekl.

Tagy: