Lidé se opět vrací do kanceláří. Hledáme sociální kontakt, říká Eduard Forejt z PASSERINVEST GROUP

Administrativní budova v jihozápadní části lokality Brumlovka

Interview PLUS 6.6.2024

Pandemie covidu-19 zásadně ovlivnila pracovní prostředí v kancelářích. Měsíce zákazů a omezení pohybu lidí kvůli šíření nákazy skutečně zásadně změnily pracovní zvyky. Vrací se lidé zpět a jak budou vypadat kanceláře budoucnosti? Nejen o tom mluvil v pořadu Interview PLUS plus ředitel rozvoje obchodu PASSERINVEST GROUP, Eduard Forejt.

V loňském roce poklesla výstavba nových kancelářských budov, ale naopak roste zájem o sdílená pracoviště a coworkingová centra. Firmy zřejmě budou díky home office zmenšovat své plochy a zaměstnanci budou v kancelářích trávit jen část pracovního dne.

I podle názoru Eduarda Forejta z investiční a developerské společnosti, která byla založena Radimem Passerem již v roce 1991 a od té doby získala řadu zkušeností s výstavbou administrativních a komerčních budov i rezidenčních objektů, je zajímavé sledovat, jak se využívání kanceláří postupně mění. „Před covidem bylo v Evropě zhruba 70 % využívání kanceláří, ale nyní jsme se dostali na 60 %. V Praze je to dokonce 57 %. Je pravda, že trend návratu do kanceláří se pomalu naplňuje, ačkoli stále existuje určitý podíl lidí, kteří preferují home office,“ popisuje současnou situaci ředitel rozvoje obchodu.

Jako odpovědný urbanistický stavitel a investor je společnost PASSERINVEST GROUP od roku 1996 spojována převážně s Brumlovkou v Praze 4, která je jedním z největších a nejúspěšnějších urbanistických projektů nejen v České republice, ale v celé Evropě z pohledu developmentů budovaných jediným investorem. A právě na této lokalitě lze ukázat současný trend. „Máme data a vidíme, kolik nám přichází lidí do objektů. Nejsme na té hodnotě, která byla před covidem, ale už se blížíme, jsme někde přes 8 000 lidí. Ta lokalita sama o sobě má jenom v kancelářích zhruba 12 000, jinak ji používá až 15 000 lidí. Lidé se vracejí se do kanceláří,“ shrnuje Eduard Forejt v pořadu Interview PLUS.

To je v souladu s celosvětovým trendem, kdy se společnosti snaží najít rovnováhu mezi home office a prací v kanceláři. Studie ukazují, že návrat do kanceláří má své výhody, jako je sociální kontakt a interakce, ale také se hledá optimální řešení. „Já používám slovní spojení foukání cukru do vlasů. Představte si to jako situaci, kdy něco zdánlivě sladkého a příjemného (jako cukr) přináší komplikace nebo neočekávané důsledky (jako foukání do vlasů),“ vysvětluje Eduard Forejt.

Podle jeho názoru v kontextu nízké nezaměstnanosti a boje o zaměstnance se společnosti snaží přilákat pracovníky různými benefity, jako je home office nebo teplá snídaně. „Ale nalezení rovnováhy mezi tím, co zaměstnanci potřebují a co společnosti mohou nabídnout, je stále výzvou. Ačkoli home office nabízí pohodlí, v kanceláři hledáme sociální kontakt a interakci. Je to zajímavý trend, který se dále rozvíjí,“ dodává.

Zelenější a digitalizované kanceláře

Jak by měla vypadat prémiová kancelář? Podle názoru Eduarda Forejta z PASSERINVEST GROUP, by měla nabídnout jak prostory pro koncentrovanou práci, tak i prostory pro společné okamžiky. „V naší lokalitě je to hodně o veřejném prostoru i o tom, že mám potřebu si vzít tenisky a vyběhnout si na chvíli odpočinout. Právě péče o duševní zdraví je důležitá. Firmy s tím, už před covidem, počítaly. Dům i veřejný prostor kolem něj musí fungovat dohromady. Dostatek služeb, volnočasových aktivit i zeleně. To dělá hrozně moc,“ říká ředitel rozvoje obchodu PASSERINVEST GROUP.

Praha nemá co nabídnout z hlediska kapacity

Růst úrokových sazeb má vliv na náklady financování staveb a to může ovlivnit dostupnost a nájemné nemovitostí. Podle Eduarda Forejta rychlý růst nájmů brání zahájení nových staveb. I přes obrovský potenciál v Praze jsou nedostatečné pracovní prostory a kapacity. Stavění a financování staveb je natolik drahé, že dnes chybí odvaha zahajovat výstavbu objektů na trhu za nájemné, které stále převyšuje očekávání nájemců. Celé dva roky se reálně nezahájila žádná budova do spekulativní výstavby, což znamená, že teprve hledá nájemce. „My jsme teď začínali s budovou Hila u nás na Brumlovce a jsme první výstavbu, která jde takhle spekulativně do trhu. Pro představu, nájemné u nás bývalo někde kolem 16-17 eur, my víme, že pod 20 eur už to do budoucna nepůjde a zároveň ty nové objekty už vyžadují 23 eur za metr čtvereční měsíčně,“ komentuje současné ceny Forejt.

„Tady vidíte ten velký cenový skok a trh musí dokázat absorbovat, že bude muset platit zvýšené nájemné. A není to proto, že my bychom si to přáli. Je to proto, že stavební náklady a financování těch objektů se natolik zdražilo. Praha má co nabídnout, máme skvělé lidi i místo, kam se stěhují hodně zaměstnanci z ciziny. Máme v řádu 80 národností, které se pohybují a pracují v tom areálu, ale zároveň nemáme prostory a  dostatek volných pracovních kapacit. Je tady obrovský potenciál, ale teď ho neumíme využívat.“

V roce 2006 společnost PASSERINVEST GROUP vstoupila i na území městské části Roztyly – bývalý areál Interlovu v Praze 11. Od této doby do současnosti společnost pracuje na dílčích změnách v územním plánu, aby neudržovaný brownfield (zdevastované území po výstavbě metra) mohla proměnit ve funkční a uživatelsky příjemný kus městské části propojujícím rezidenční bydlení s veřejnými parky,  rozmanitými službami, i administrativní funkcí ale i pobytový park na rozhraní Krčského lesa.

Letos na jaře byla otevřena administrativní budova Roztyly Plaza, která již přivítala první nájemce. Za elegantním a designově čistým zpracováním sedmipatrové budovy stojí architektonické studio Aulík Fišer architekti. „Jako první jsme vybudovali park, což není úplně typické, stavět něco, co vám nevydělává žádné peníze. Dnes už máme dostavěnou i budovu Roztyly Plaza. Podle mého názoru patří k těm nejhezčím, co jsme postavili,“ říká s nadšením Eduard Forejt.

Právě do této lokality jsou ochotni stěhovat lidi z centra města. „Vracíme se k tomu, co člověk hledá. Je to vedle Krčského lesa a firma, která tam sedí dlouho, nám řekla, že jejich lidé si tam můžou odběhnout ven. A tady je vidět, jak se změnila společnost. Říká, ano, budu pracovat, ale chci nějaké vyvážení volnočasového prostoru,“ uzavírá téma rozhovoru ředitel rozvoje obchodu PASSERINVEST GROUP.

Tagy:
Evropa stavba Česko Praha COVID-19 tenisky práce na dálku trend Brumlovka Passerinvest Group