České bankovky tisknou v nenápadné budově v centru Prahy. Zaměstnanci nesmí mít ani mobil

Věděli jste, že zhotovení jedné české bankovky trvá tři měsíce? S pořadem Prima Česko jsme nahlédli do fascinujícího procesu tvorby peněz. Vyrábí je Státní tiskárna cenin – nenápadná budova v centru Prahy, do které by si jen málokdo tipnul, že jí protečou miliardy korun ročně.

Budova, v níž tiskárna funguje, stojí už 95 let. „Byla stavěna jako součást Národní banky československé, to znamená, že byla stavěna už jako tiskárna, a nedaleko byla v ulici Politických vězňů Národní banka československá. My se nacházíme v ulici Růžová, málokdo ví, že se tady tisknou peníze,“ vykládá Tomáš Hebelka, generální ředitel Státní tiskárny cenin.

Čtvrt roku do vzniku bankovky

Říká se, že peníze vládnou světu. Jak tedy taková papírová bankovka vzniká? Je to fascinující proces. „Česká bankovka se vyrábí tři měsíce. Počítám od doby, kdy čistý papír, který přijde z Německa, vložíme do prvního stroje, až po třídičku bankovek, která peníze zabalí, označí kódy a odcházejí do ČNB,“ vypráví dále Tomáš Hebelka.

A další zajímavosti o tvorbě českých bankovek doplňuje člověk, který je zčásti zodpovědný za jejich výslednou podobu, rytec Martin Srb. „Naše bankovky české, potažmo československé, nevznikají v ateliéru tiskárny, jak je to běžné v zahraničí, ale Česká národní banka na každou bankovku vypisuje celonárodní soutěž.“

Autorem současných papírových peněz je uznávaný malíř, grafik a ilustrátor Oldřich Kulhánek, který zemřel v roce 2013. Na společné tvoření Martin Srb rád vzpomíná. „Spolupráce při přípravě bankovky, spolupráce s výtvarníkem, je nesmírně důležitá. Protože ten výtvarný návrh je obrázek, který se musí převést do tiskové formy. Vzniká úplně nové dílo, které musí vizuálně odpovídat návrhu.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak velká je nejmenší bible světa? Odpověď najdete v muzeu ve Starém Pelhřimově

Bez mobilů a pod dohledem

Ve výrobě to voní tiskem a jsou tam nastaveny přísné pracovní podmínky. Zaměstnanci u sebe nesmí mít mobilní telefon ani hotovost, sledují je kamery a samozřejmostí je kontrola při odchodu ze směny. „V první fázi se tiskne přední strana, část ale chybí, ta se tiskne potom hlubotiskem. Důvodem, proč se to tiskne současně, je soutisková značka. Z jedné strany vidíte část, z druhé strany taky vidíte část, a když to prosvítíte, tak je tam napsáno ČR. Do rytin je nanesená barva a tlakem se přenese na papír,“ vysvětluje generální ředitel. A dodává: „Každá bankovka má horizontální i vertikální číslo. Má tam svoji sérii. Aby byla označena a aby se dala v oběhu evidovat. Číslovačů v tom stroji je čtyřicet osm, jeden číslovač stojí cca 60 tisíc korun a jsou speciálně vyráběné na české bankovky.“

Zaměstnanci Státní tiskárny cenin pak namátkově kontrolují v archivech, zda jsou čísla správně natištěna. Dále zbývá bankovky nařezat, roztřídit, zabalit a poslat do ČNB.

Kromě bankovek vyrábí Státní tiskárna cenin také osobní doklady, cenné papíry, kolky, jízdenky a nově třeba stírací losy. Poskytuje i digitální služby a stojí za aplikací eDokladovka, která v budoucnu umožní mít osobní doklady přímo v mobilním telefonu.

Tagy:
peníze výroba Česká národní banka Státní tiskárna cenin bankovka Oldřich Kulhánek