Vyrobte si vitráž aneb Kousek Tiffanyho u vás doma

Rádi byste vyzkoušeli něco nového a neokoukaného? Závěsná vitráž vyrobená technikou Tiffany může zdobit třeba vaše okno a vložit do ní můžete cokoli od fotografií po lisované sušené květiny. Nebojte se do této techniky pustit, určitě si ji zamilujete!

Co je Tiffany technika?

Sklo uměli vyrábět už staří Římané, k jeho rozmachu ale došlo až ve 13. století, kdy se z něj začaly vyrábět okenní tabulky a číše. Protože ještě neuměli vyrobit ploché sklo, větší skleněné plochy se vyráběly zploštěním vyfouknutých koulí a jejich následným spojováním olovem do požadovaného tvaru a velikosti – a první vitráže byly na světě. Vzhledem k dostupnosti, náročnosti a tedy i ceně se používaly zejména na hradech a v kostelích, kde se nimi můžete setkat dodnes. Toto umění se dále zdokonalovalo, ale s průmyslovou výrobou skla zevšednělo. Na výsluní jej vrátil na přelomu 19. a 20. století Louis Comfort Tiffany, příhodně syn zakladatele šperkařské firmy Charlese Lewise Tiffanyho. Skla spojoval pomocí měděného plechu a cínu, experimentoval a vyráběl skla v nových barevných variantách a opět výhradně ručně.

Co budete k výrobě vitráže potřebovat:

  • tabulové sklo tloušťky 2 mm
  • nástroje – řezák na sklo, různé kleště, hladítko, svorku, brusku na sklo
  • k letování – měděnou pásku, letovací olej, antioxidant, cín, celulózovou houbičku a letovací pero
  • další pomůcky – popisovač, nůžky, bižuterní kroužky, pravítko
  • dekoraci – cokoli, co můžete vložit mezi skla – tenký decoupage papír, fotografii, stužku, vylisované sušené květiny, papírové výseky atd.

Z tabulového skla si vyřízněte řezákem dva stejné tvary. Nezapomeňte na bezpečnost – při řezání a broušení si nasaďte ochranné brýle! Sklíčka následně zabruste na vodní brusce, aby jejich okraje byly hladké. Oba kousky potom důkladně očistěte a odmastěte a už se nedotýkejte hran, na které budete lepit měděnou pásku.

Připravte si dekoraci, kterou budete vkládat mezi skla. Velmi efektivně bude vypadat decoupage papír, který je poloprůhledný, a vzor tak bude vidět z obou stran. Na vybraný papír naneste trošku lepidla a umístěte na jedno ze skel. Takto můžete pokračovat, dokud nebude na skle vše poskládáno podle vašich představ. Přiklopte ho druhým sklem a pevně zafixujte svorkou.

Hrany spojených sklíček teď pečlivě oblepte samolepící měděnou páskou. Kvůli tloušťce skel je vhodné sáhnout po silnější pásce a oblepit hrany dvakrát. Měly by přesahovat zhruba o 1 mm. Důkladně ji potom uhlaďte hladítkem, aby se sklíčka nerozpadla. Letovací olej slouží k tomu, aby cín přilnul na měděnou pásku. Pečlivě jím natřete celou pásku, ale přiměřeně tak, aby nikam nezatekl.

Pak už můžete letovací pistolí nanášet cín plynulými pohyby na pásku. Nezdržujte se nikde příliš dlouho, aby se páska nespálila. Letovací pistoli si můžete očistit o celulózovou houbičku namočenou ve vodě. Na závěr už jen přiletujte očko, které bude sloužit k zavěšení vitráže. Vše očistěte a ošetřete antioxidantem, navlékněte na stužku a zavěste.

Tagy: