Rapidní změna počasí rozpůlí Evropu, v noci bude i kolem nuly. Vrátí se ještě teplo?

Přírodu orosila jinovatka.

Počasí 19.10.2022 7:09

Počasí se v následujících dnech ponese v duchu převážně jasné oblohy a teplot, které budou dosahovat maximálně 15 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle meteorologického webu Severe Weather Europe bude vyšším teplotám zabraňovat cyklóna. Ta částečně eliminuje teplou frontu, která dorazila do střední Evropy, a způsobí velmi rozdílné počasí na západě a východě kontinentu. Znovu by se v Česku mohlo oteplit ke konci tohoto, nebo na začátku příštího týdne.

Vyšším teplotám by v následujících dnech měla zabraňovat tlaková níže ve střední šířce, tzv. cyklóna. Ta bude stlačovat teplý vzduch, který dorazil ze střední Evropy. Brázda, která má za následek do značné míry stabilní počasí ve střední i východní Evropě, se zhroutí a nechá se zatlačit na západ, předpověděl meteorologický web Severe Weather Europe. Čeká nás proto rapidní ochlazení.

Změna počasí Evropu prakticky rozpůlí. Zatímco na západě se bude držet teplejší počasí, než je na druhou polovinu října obvyklé, na východě a na Balkáně mohou přijít dokonce první zimní dny. Česko se bude zřejmě nacházet někde na pomezí.

Podle ČHMÚ bude v Česku ve středu oblačno až polojasno. Odpoledne – a to zejména na horách na severu a severovýchodě – ojediněle s přeháňkami. Večer by měla oblačnost ubývat. Nejvyšší teploty se budou podle meteorologů pohybovat mezi 11 až 15 °C, na jižní Moravě dosáhnou až 18 °C, na Šumavě pak pouze 12 °C.

Ze západní do střední Evropy bude postupovat frontální systém. V noci by mělo být jasno až polojasno, během noci se postupně vyskytnou místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty se budou držet v rozmezí 4 až 0 °C.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne se objeví místy mlhy či nízká oblačnost. Ta by měla během dne od západu pozvolna přibývat, večer je třeba obzvlášť na západě počítat s ojedinělým slabým deštěm. Nejvyšší teploty pak dosáhnou 15 °C. Teplejší počasí by se opět mohlo dostavit ke konci tohoto, nebo na začátku příštího týdne.

Tagy: