VÝSTRAHA: Česko ohrožuje velmi silný vítr. Nebezpečí hrozí především na Moravě

Bouře Babet zasáhla části Velké Británie již ve středu.

Předpověď počasí 10.3.2024

Česko zasáhl velmi silný vítr a pro část Pardubického a celý Jihočeský, Olomoucký a Zlínský kraj a Vysočinu platí až do půlnoci z neděle na pondělí dokonce výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech by měl vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Navzdory větrnému počasí bude ale poměrně teplo, na některých místech Česka by se rtuť teploměru mohla vyšplhat až na 16 stupňů Celsia.

Meteorologové z ČHMÚ varují před silným větrem. Hrozí podle nich poškození stromů a budov a v jejich důsledku i komplikace v dopravě. Lidé by měli dbát opatrnosti při pobytu venku a nevydávat se do hřebenových partií hor.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní počasí na Sněžce: Vrchol hory zasáhl orkán, horská služba varuje i před ledovkou

V neděli bude oblačno až zataženo, ráno se na západě území mohou objevit také mlhy. Zejména v Čechách může být během dne ojediněle polojasno, na Moravě a ve Slezsku se také mohou objevit dešťové přeháňky. Nejvyšší teploty se budou přes den pohybovat mezi 12 a 16 stupni Celsia.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy se během dne může vyskytnout déšť nebo přeháňky, a to zejména na východě a severovýchodě země. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat v intervalu 9 až 13 stupňů Celsia.

Četné srážky zasáhnou Česko v úterý, zejména na severovýchodě území. V oblastech nad tisíc metrů nad mořem mohou být i sněhové. Obloha bude zatažená až oblačná, v Čechách může být zpočátku i polojasno. Ráno se mohou místy tvořit mlhy. Teploty přes den dosáhnou 7 až 11 stupňů Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Přeháňkám se Česko nevyhne ani ve středu. Na horách budou četnější, nad tisíci metry mohou být srážky sněhové. Obloha bude opět oblačná až zatažená. Denní maxima se budou pohybovat mezi 7 a 11 stupni Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí jako na houpačce: Teplý a větrný víkend vystřídá ochlazení se sněžením na horách

Tagy: