VÝSTRAHA: Jarní teploty naruší vichřice a vydatné deště. Zvyšuje se riziko povodní

Ilustrační foto

Počasí (4.2.2024 8:18)

V Česku začne během neděle zesilovat vítr, nejsilnější bude v druhé polovině noci na pondělí a v pondělí dopoledne. V nárazech dosáhne rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na pomezí Čech a Moravy až kolem 90 kilometrů v hodině a na horách až 110 kilometrů v hodině, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové upozorňují také na vydatné srážky na návětří hor, zejména v Krkonoších a Orlických horách.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí před velmi silným větrem platí od půlnoci z neděle na pondělí do pondělního poledne pro Pardubický kraj, Vysočinu, Jihomoravský a Olomoucký kraj. Pro ostatní oblasti Česka platí varování před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Slavná Jizerská padesátka nebude. Závod zrušilo teplé počasí a nedostatek sněhu

„Poměrně vysoká bude i průměrná rychlost větru, která bude trvat několik hodin, což zvýší pravděpodobnost škod. Relativně nejslabší vítr bude v nížinách severních Čech a na jihovýchodě našeho území,“ informují odborníci z ČHMÚ.

neděli bude převážně zataženo až oblačno, místy se objeví také déšť a přeháňky. Během odpoledne bude srážek přibývat, zejména v severovýchodní polovině území budou četnější. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C, na severu kolem 2 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V následujícím období Česko čeká deštivé období, jen na hřebenech hor by mohlo sněžit nebo padat déšť se sněhem. Do půlnoci na úterý může podle meteorologů na návětří hor spadnout přes 70 milimetrů srážek. „V reakci na srážky, silný vítr a odtávání sněhové pokrývky z horských poloh budou z neděle na pondělí stoupat hladiny toků. Nelze vyloučit ojedinělé dosažení prvních stupňů povodňové aktivity, proto budeme výstrahu v dalších dnech upřesňovat,“ dodávají meteorologové.

pondělí převládne pochmurné počasí. Během dne by se však srážky od jihozápadu měly postupně ustávat a místy dokonce vysvitnout i sluníčko. Teploty meteorologové očekávají kolem 8 až 12 °C.

Polojasná obloha by měla vydržet i během úterý, během dne však sluníčko opět vystřídají přeháňky a déšť. Teploty budou stále vysoké, na Moravě mohou dosahovat až jarních 14 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: