Vytvořte si hru přímo na Facebooku. Sociální síť se dočkala nového nástroje Crayta

Na sociální síť Facebook zamířila kreativní platforma Crayta.

Kreativní platforma Crayta je nyní dostupná na Facebooku

Sociální síť Facebook dostala nový nástroj, který ocení především internetoví tvůrci. Platforma Crayta jim totiž dovolí vytvářet vlastní hry či celé virtuální světy, které pak mohou sdílet s dalšími uživateli. Bezplatný interaktivní nástroj pro kreativce ocenil i Mark Zuckerberg, šéf společnosti Meta (dříve Facebook). Craytu není potřeba ani stahovat či instalovat, stačí ji jednoduše spustit v internetovém prohlížeči.

Crayta již nyní obsahuje tisíce různých amatérských her či virtuálních světů, které si mohou uživatelé bez omezení otestovat. Na tvorbě obsahu se může podílet i více hráčů zároveň. Mnohé nejspíše potěší, že ke spuštění aplikace není potřeba žádná instalace ani stahování. Stačí odstartovat program přes sekci Facebook Gaming.

„Jedna z věcí, která se mi na tom opravdu líbí, je ta myšlenka. Že můžete navrhnout prostor nebo hru přímo zevnitř různých virtuálních prostředí, ve kterých se zrovna nacházíte,“ řekl ke zpřístupnění Crayty na Facebooku letitý šéf sociální sítě Mark Zuckerberg.

„Lidé většinou přemýšlí o metaversu jako o zážitku ve virtuální nebo rozšířené 3D realitě, ale podle mého názoru Crayta ukáže, že si tyto zážitky mohou snadno dopřát i ve všech možných 2D prostředích. Včetně aplikace Facebook v telefonech a počítačích,” dodal šéf miliardové platformy.

Kromě komunity profesionálních tvůrců a streamerů jsou ve hře k dispozici také nástroje, které začínajícím uživatelům pomáhají objevovat základy budování virtuálních světů a tvorby her. K dispozici je také obrovské množství tutoriálů a průvodců, které nováčkům pomohou proniknout do zákulisí procesu jejich vývoje.

K přihlášení do Crayty stačí použít dosavadní účet na Facebooku a spustit hru v režimu celé obrazovky. Podržením tlačítka „ESC“ se hra pozastaví a opět zmenší.

Crayta je přístupná skrze sekci Facebook Gaming. Uživatelé zde mohou sdílet živé přenosy nebo videa a být tak v neustálém kontaktu s herními skupinami i fanoušky ve virtuálním prostoru. Od prosince 2020 hraje cloudové hry na této platformě více než 1,5 milionu lidí měsíčně.

Mimo hraní her Facebook Gaming umožňuje vybraným hráčům také vysílat živé přenosy. Podle nejnovějších údajů používá platformu měsíčně více než 900 milionů lidí, přičemž přibližně 230 milionů se aktivně zapojuje do stovek tisíců tematických skupin.

Tagy: