Quinoa je superpotravina, kterou můžete začít pěstovat na své zahrádce

Již jste měli tu možnost a ochutnali jste quinou? Quinoa, neboli merlík čilský, je prastarou rostlinou, která k nám přišla z Jižní Ameriky. I když jde o pseudoobilovinu, Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilovin. Jde o jednoletou rostlinu, která vyrůstá do výšky jednoho až dvou metrů a kterou si podle všeho můžete vypěstovat i na své zahradě. A my vám řekneme, jak na to.

Proč byste měli pěstovat quinou?

Důvodů, proč byste měli zkusit pěstovat quinou je mnoho. Kromě toho, že jde o pěknou dekorativní rostlinu, mají její semena nízký glykemický index. Dále je quinoa bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahuje také velké množství minerálů (vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek a mangan). Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a kontroluje i hladinu cukru v krvi. Pro své pozitivní vlastnosti je proto velmi oblíbená mezi sportovci a vegetariány.

Jak na pěstování quinoi

Pokud chcete v českých podmínkách zkusit pěstovat quinou, je velmi důležité, abyste si nejprve sehnali ta správná semena. Ne všechny odrůdy jsou totiž schopné v našich končinách vyrůst. Vhodným druhem pro české podmínky je třeba merlík čilský, který je znám i jako quinoa hnědá nebo také Chenopodium Quinoa.

Quinoe, čili merlíku čilskému, nejvíce vyhovují písčité, hlinité i těžší půdy s dobrým odvodněním. Neklade si nějaké extra nároky na kyselost půdy. Daří se jí tam, kde se pH půdy pohybuje mezi 6 až 8,5. Vyroste dokonce i tam, kde je určitá salinita (tedy vyšší poměr soli v půdě). Rozhodně však quinou nesázejte do jílovité půdy, protože tam se jí dařit nebude.

S pěstováním se u nás zpravidla začíná v domácím prostředí. Zasetím semen do květináče. Pokud však nechcete quinou předpěstovat, na zahradu ji zasejte až po třech zmrzlých, když už půdu několik dní prohřívalo sluníčko. Semena vysypte do řádků půl centimetru hluboko asi s půl metrovým rozestupem, aby si rostliny později nepřekážely. Dokud nevyklíčí, udržujte půdu vlhkou. Klíčící semena však nesnesou přemokření. Potřebují v době klíčení chladno, nikoliv však mrazíky. Nicméně, předpěstování v teplém prostředí vám může spoustu věcí usnadnit.

Semena quinoi si můžete nechat doma nejprve naklíčit. A to tak, že si je buď zasejete do květináčů, nebo je vysypete na tácky s navlhčenou gázou. Při sázení do květináčů je nesázejte hluboko. Tácky a květináče umístěte pod pěstební světla nebo do slunečného okna. Půdu často mlžte, aby byla rovnoměrně vlhká. Semena klíčí rychle. Klíčky se objeví zpravidla během čtyř až pěti dní. Při předpěstování quinoi sledujte také vlhkost půdy. Když je suchá na dotek, zalijte ji. Potom, co se objeví druhá sada pravých listů, sazeničky pohnojte zředěným ve vodě rozpustným organickým hnojivem. Po zmrzlých pak sazenice přesaďte na svou zahradu.

Quinoa roste nejlépe s doprovodnými rostlinami. Daří se jí ve společnosti s fazolí, kukuřicí, koprem, česnekem a mátou. Pozor ale, v žádném případě však quinou nepěstujte s rajčaty! Při růstu rostlin ručně půdu odplevelujte, dokud rostlinky nevyrostou do výšky 25 cm. Zpočátku totiž rostliny rostou skutečně velmi pomalu a žádné herbicidy pro ně neexistují. Jak rostlinky rostou, tak se nakonec začnou plevele zbavovat samy. Dejte si pozor na riziko napadení plísněmi, mšicemi, slimáky a larvami hmyzu.

Uškodit jim ale mohou i dlouhodobé deště, které zbavují semena saponinů a quinoa se pak stává ohromnou pochoutkou pro ptactvo. Vysoké rostliny mohou potřebovat oporu, aby unesly své klasy plné semen. Nejvíce ošemetné je pro ně hnojení a zalévání. Quinoe svědčí nejvíce ranní zálivka. Nicméně protože u nás dost prší a jí vadí přelití, zalévejte ji až při větším suchu. Hnojení nepotřebuje. Pokud však chcete mermomocí podpořit růst rostliny, použít k tomu můžete kvalitní kompost nebo hnůj. Merlík čilský zpravidla kvete v době od května až do října a sklízí se v červenci až srpnu. U quinoi trvá přibližně 90 až 120 dní, než zcela dozraje. Že jsou semena připravena ke sklizni, poznáte podle toho, že se rostliny zbarví dozlatova a hlavy semen se při sevření nehty snadno nepoškodí. Rostliny se sklízí těsně po začátku dozrávání, když usychají, protože pak zralá semena z klasu sama vypadávají.

Jak očistit semena quinoy?

Nejsnazší cestou je nechat je profouknout, abyste z nich odstranili nečistoty. Taky je můžete i prosít. Očištěná semena je potom nutné nechat několik dní prosušit. Před vařením je nutné semena důkladně propláchnout v studené vodě, aby se semena zbavily hořkých saponinů. Propláchnutí zopakujte minimálně čtyřikrát, přesněji do doby, dokud voda už nebude pěnit.

Tagy:
květináč zahrada rostliny Jižní Amerika quinoa pěstování quinoi zdravá potravina merlík