Vzácní američtí jeleni v ohrožení. Národní park povolil rozšíření chovu krav

Budoucnost severoamerického chráněného parku Point Reyes National Seashore je v ohrožení. Nejen, že se podobně jako další části USA potýká s ničivými požáry, zároveň však úřady prodloužily pronájem půdy parku zemědělcům a farmářům a vybízejí k zabíjení zdejších divokých zvířat.

V poslední době jsou nejčastěji zmiňovanými obyvateli parku wapiti zakrslí, jejichž předchůdci zde byli vysazeni na jaře roku 1978. Tento druh dodnes hraje velice důležitou roli v udržení biodiverzity celého regionu. I proto ochránci zvířat nedbali nařízení parku a v době, kdy zde na počátku září zuřily požáry, nosili jelenům a dalším zvířatům vodu. V samotném parku se totiž nachází jen velice málo zdrojů vody, ke kterým se wapiti ani nemohli dostat kvůli dva a půl metru vysokému plotu, kterým je jejich rezervace obehnána. Bez vody od ochránců zvířat by tak zřejmě zemřeli žízní.

„Pokud se správa parku odmítá postarat o zvířata, o která má podle zákona pečovat, musí se do toho vložit někdo jiný,“ prohlásila Fleur Dawes z neziskové organizace In Defense of Animals. Zástupci parku se však nařčení brání a tvrdí, že stav vody v rezervaci monitorují a v případě potřeby by zasáhli a vodu by dovezli sami. Nicméně mezi lety 2012 a 2014 v parku zemřelo více než dvě stě padesát wapiti právě kvůli nedostatku vody.

Park se však potýká i s dalšími problémy. Jedním z nich je i plán řízení, který byl v polovině září doplněn o další kroky, které mají divoká zvířata poškodit. Správa národních parků ve svém prohlášení povolila dalších dvacet let pronájmu půdy patnácti farmářům, kteří na více než deseti tisících hektarů chovají krávy kvůli produkci masa či mléka. Kvůli intenzivnímu zemědělství tak v parku dochází k nadměrné pastvě a dalšímu úbytku vody. Vedení parku prodloužením pronájmů ohrožuje podle ochránců budoucnost zdejšího ekosystému. „Pro divoká zvířata jde o katastrofu a jedná se o neskutečně špatný krok v jednom z nejkrásnějších amerických národních parků,“ prohlásil Jeff Miller ze Střediska pro biologickou diverzitu. „Správa parku tím povoluje masakr původních divokých druhů v Point Reyes. Po wapiti budou obětí ptáci, rysové, lišky a kojoti. Tento plán je nezákonný a nemorální a uděláme vše, co bude v našich silách, abychom ho zastavili.“

Devadesát jedna procent veřejnosti se přitom vyjádřilo proti plánu správy parku a odmítá chov dobytka v National Seashore. Wapiti zakrslí byli ještě v druhé polovině devatenáctého století považováni za vyhubené. Po objevení posledního páru se spustila snaha o záchranu druhu. Již v sedmdesátých letech zákonodárci ustanovili, že po vypršení nájemních smluv nebude možné v parku dále hospodařit a jeleni jakožto „národní zájem“ i další zvířata by měli být osvobozeni ze zajetí rezervace.

Tagy: