Vzpomínka na mladou zesnulou zpěvačku: V Ostravě jí věnovali koncert, splnili i její přání

Před rokem se přátelé a blízcí rozloučili s operní pěvkyní Patricií Burda Janečkovou, která ve věku 25 let prohrála boj se zákeřnou nemocí. Minulý týden proto ostravští hudebníci uspořádali vzpomínkový koncert věnovaný jejich zesnulé kolegyni. Janečková za svého života podporovala umění, na což mysleli i organizátoři a splnili i jedno z jejích přání.

Výroční koncert se odehrál 1. října v katedrále Božského Spasitele. Prostor se podle organizátorů „zaplnil posluchači u příležitosti vzpomínkového koncertu, věnovaného loni zesnulé Patricii Burda Janečkové, mladé nadané zpěvačce, která ve svém mladém věku podlehla rakovině“.

ČTĚTE TAKÉ: „Anděl odešel.“ Osmiletý Vilík podlehl vzácné nemoci, před smrtí si splnil poslední přání

„Možná si teď říkáte, co to má společného s varhanami. Nicméně Patricie již za svého života podporovala umění, podporovala stavbu varhan pro kostel sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu a jejím přáním bylo podpořit stavbu varhan pro ostravskou katedrálu,“ vysvětlili v příspěvku na Facebooku.

V úterý 1. října se katedrála zaplnila posluchači u příležitosti vzpomínkového koncertu, věnovanému loni zesnulé...

Posted by Varhany pro Ostravu on Friday, October 4, 2024

Na benefičním koncertě se tak na tento účel podařilo vybrat celkem 52 590 korun, čímž se pěvkyni splnilo alespoň takto přání. „Děkujeme všem, kteří společně s námi přišli zavzpomínat na Patricii. Děkujeme také Patricii za to, jak svým hlasem těšila své blízké, známé i neznámé, za její úsměv i pozitivní přístup v každé, i těžké době,“ doplnili lidé z organizace Varhany pro Ostravu.

Janečková prohrála svůj boj s rakovinou 1. října minulého roku. „Jejím přáním bylo o svém zdravotním stavu nikoho neinformovat. Chtěla soustředit síly hlavně na sebe,“ informovali představitelé Lednicko-valtického hudebního festivalu, kde měla zpěvačka vystupovat.

Akce, která se konala 6. října 2023, tak nakonec byla poctou zesnulé umělkyni. Přátelé a blízcí se s ní rozloučili 7. října v kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Gott přijímal závěrečné titulky s pokorou, říká Špátová. Popsala jeho proměnu na konci života

Tagy: