Prouza ze svazu obchodu vyzývá k legalizaci spropitného, je to velká část příjmů v gastronomii

Tomáš Prouza.

Od pátku 9. října platí pro restaurační zařízení další omezení – otevírací doba maximálně do 20 hodin. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy se však jedná spíše o tah, který více působí jako rázné opatření než jako skutečný pokus o snížení rizika šíření koronaviru.

„Bylo by férovější, kdyby vláda řekla, že chce zlikvidovat gastrobyznys. Ten je pod tlakem už od března,“ řekl Prouza v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS a dodal: „Přitom když se díváme, odkud je nejvíc případů, restaurace a hospody jsou na 23. místě. Mám pocit, že být přísný na hospodské se mediálně hodí, ale fakta jsou jinde.“

Vláda podle něj nechápe rozdíl mezi restaurací a barem. Navíc je třeba aspoň částečně zanechat režim, co se týče návštěvy restaurací a hospod. „Lidé potřebují trochu normálnosti, aby nepanikařili,“ poznamenal Prouza.

„Z COVID se stala výmluva pro řízení celé ekonomiky. Přitom je to nemoc,“ kritizoval dále některé vládní kroky. Líbí se mu ale například, jak ministr zdravotnictví Prymula přistoupil k problematice tzv. food courtů v obchodních centrech. V těch se bude moci sedět po dvou a bude nedostupné wifi připojení pro veřejnost. Prouza kvituje, že nedošlo k plošnému zavření obchodních center.

Na druhou stranu by si přál, aby policie důsledně dohlížela na to, že lidé nosí v prostorech obchodů roušky. „Strašně bych si přál, aby obchody a nákupní centra častěji obcházela městská policie. Konflikty se zákazníky bez roušky se dějí velmi často, shromažďujeme o nich informace a předáváme je policii,“ popsal Prouza.

Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu může za porušování nařízení občany vláda, která v nich vzbudila nedůvěru. „Situace se zhoršila, protože premiér v polovině srpna odmítl návrh ministra zdravotnictví o opětovném nošení roušek ve vnitřních prostorách,“ podotkl Prouza. Nepřispělo podle něj ani to, že premiér Andrej Babiš nenastoupil karanténu, přestože se setkal s nakaženou osobou.

Gastronomii by podle Prouzy mohlo v nelehké situaci pomoci odpuštění sociálního pojištění či snížení DPH na deset procent tak, aby cena motivovala lidi k nákupu jídla s sebou. Dále by podle něj mělo být legalizováno spropitné.

„Legalizace spropitného je klíčová věc. Je to velká část příjmů pracovníků v gastronomii, ale nemůžete to prokázat, když si například jdete pro půjčku. V Německu či v Rakousku to funguje a dá se to jednoduše opsat,“ vysvětlil Prouza a vyzval k činnosti státní úředníky:  „Musí začít fungovat ministr průmyslu a měla by se zapojit i ministryně financí.“

Myslí si, že hospodští si oddechnou nejdříve na jaře příštího roku. „Teď navíc přijde chřipková sezona a Česko si zničilo pověst bezpečné země, takže cizinci se budou vracet pomaleji,“ řekl Prouza. Restauracím již vypadly obědy kvůli velkému množství tzv. home officů i velké víkendové obědy s dětmi i prarodiči. „Teď vláda zrušila i možnost jít slušně na večeři,“ uzavřel Tomáš Prouza.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Tomášem Prouzou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: