Experti k očkovaným v nemocnicích: Vakcíny nejsou stoprocentní, viry rychle mutují

Očkování u praktických lékařů

Odborníci souhlasí se slovy Vojtěcha

K prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), že se z epidemie covidu stala epidemie neočkovaných, se připojilo již mnoho odborníků. Ve vysílání CNN Prima NEWS s tímto výrokem souhlasil biochemik Libor Grubhoffer. Také virolog Jan Černý zdůraznil, že je očkování pro budoucí boj s covidem i možnými mutacemi naprosto zásadní.

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý sdělil, že se z covidové epidemie stala epidemie neočkovanýchS obsahem tohoto výroku souhlasí epidemiolog Roman Prymula, nepřímo jej podpořili také evoluční biolog Jaroslav Flegr či prezident České lékařské komory Milan Kubek. K nim se nyní přidal rovněž biochemik Libor Grubhoffer. „Není pochyb o tom, že jde dnes o pandemii neočkovaných,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Fakt, že po nákaze koronavirem skončili v nemocnici i naočkovaní lidé, vysvětlil následovně: „Žádná vakcína nefunguje stoprocentně. Vakcíny byly připraveny na základě původního wuchanského viru, ne pro variantu delta. I přesto u očkovaných dochází naprosto výjimečně k onemocnění nebo k hospitalizaci.“

O tom, jak moc je vakcína pro boj s covidem důležitá, mluvil na CNN Prima NEWS i virolog Jan Černý, a to v souvislosti možného vzniku dalších nebezpečných mutací.

„Viry mutují rychle. Je nutné si uvědomit, že vznik nové mutace je náhodný proces. Čím větší skupina populace je infikovaná, tím větší šanci má virus mutovat. Pokud bude dostatek očkovaných, viru snížíme šanci na vznik nové nebezpečné mutace,“ vysvětlil.

Oba odborníci se shodli, že je v současnosti potřeba přejít k regionálním opatřením, která se musí důsledně dodržovat. V opačném případě se Černý obává dalšího lockdownu.

Tagy: