Za mřížemi jsem naposled. Trestanci z Rýnovic opouštějí vězení s výučním listem, mají motivaci

Kradli, loupili, prodávali drogy. Teď se snaží sekat dobrotu a za mřížemi sní o lepší budoucnosti. Vstupenkou do řádného života, kde se peníze obstarávají poctivou prací, by pro desítky odsouzených z rýnovické věznice mohl být výuční list. Školní třídy i dílny mají přímo ve věznici, vyučit se zde mohou obráběčem kovů.

V místnosti, kde se skládají závěrečné zkoušky, to vypadá jako na kterémkoliv učilišti. Dva studenti na potítku a jednoho „griluje“ zkušební komise v oblecích. Zkoušení jsou ale v teplácích a pantoflích. Trestanec Lukáš Anděl právě popisuje druhy kuželů. Mluví plynule, po zkoušce ale příliš spokojený není.

ČTĚTE TAKÉ: Masakr v salvadorských kriminálech se vymkl kontrole. Vězni líčí otřesné metody dozorců

„Z písemného zkoušení jsem měl za jedna, z praktického a ústního zkoušení za dvě. Chtěl jsem samé jedničky,“ říká pro CNN Prima NEWS trochu zklamaně. Proč je za mřížemi, o tom se mu příliš mluvit nechce. Trest má do roku 2028, o podmínečné propuštění bude žádat už příští rok. „Jsem z Ústí nad Labem, je tam firma, která má o obráběče zájem, tak doufám, že mě vezmou. Chci žít řádný život, sem už se nechci nikdy vrátit,“ tvrdí přesvědčivě.

Vystudovat učiliště za mřížemi přitom není jen tak. Možnost dostávají jen ti, kteří mají vzorné chování. Osnovy jsou shodné s těmi „venku“, rozdíl je snad jen v tom, že sem nikdo nezve rodinné příslušníky na rodičovské schůzky. „Jejich rodiny to ale sledují, pro mnohé to je způsob ukázat blízkým, že to s nápravou myslí vážně. Mnozí z nich nikdy nic nedotáhli do konce, složení zkoušek je pro ně často poprvé v životě, kdy mají možnost pocítit, jak chutná úspěch,“ popisuje Jakub Valenta, zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu rýnovické věznice.

Vzdělávat vězně má smysl

Že vězni dokážou chytit šanci za pačesy, potvrzují i zkušenosti pedagogů. Ti, kteří se vyučili za mřížemi, se prý do vězení vracejí méně často než ti ostatní. Investice do jejich vzdělání proto dává smysl.

Mezi ty, kteří už byli odsouzeni několikrát, patří i Jaroslav Štych. „Ani nechtějte vědět, kolik mám už odsezeno. Porušování zákazu řízení, drogový paragraf. Ale teď už to skončí, to vím jistě,“ říká u svého soustruhu mohutný chlap s ochrannými brýlemi na očích. „Až dodělám učiliště, zkusím ještě kurz obrábění na CNC strojích, ty tu máme taky. Věřím, že když přijdu do fabriky, ukážu výuční list, doklad o kurzu, tak se pro mě práce musí najít. Tady jsem naposledy,“ zdůrazňuje. Ze sedmi a půl roku svého trestu má zatím odsezené dva.

„Výhodou těch chlapů je, že mají čas se učit, pro ně to je způsob, jak smysluplně trávit čas. Hlásí se zcela dobrovolně, motivace jim nechybí. Zájem o ně na trhu práce je. Pokud to sami nikomu neřeknou, tak ani nikdo nepozná, že se vyučili za mřížemi. Na výučním listě to není,“ upozorňuje mistr odborného výcviku Jiří Valtr.

Vězeňské učiliště má včetně Rýnovic pobočky v celkem deseti věznicích, odsouzení se vedle obráběče kovů mohou vyučit například v oboru kuchař, elektrikář nebo truhlář.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ve věznici na pražském Pankráci objevili vědci pohřebiště s ostatky více než 80 politických vězňů

Tagy: