Masakr v salvadorských kriminálech se vymkl kontrole. Vězni líčí otřesné metody dozorců

Mučení elektrickými výboji, bití, škrcení, týrání hlady a žízní. To jsou dnes obvyklé metody dozorců v salvadorských kriminálech, upozorňuje lidskoprávní organizace Cristosal. Dodává, že nejméně 153 vězňů zemřelo bez řádného soudu během posledního roku od chvíle, kdy režim prezidenta Nayiba Bukeleho vyhlásil nesmiřitelnou válku gangům, které dlouhodobě terorizovaly obyvatelstvo. Boj proti organizovanému zločinu v této latinskoamerické zemi se ovšem zcela vymkl kontrole, zdůrazňují obhájci lidských práv.

Přeplněné cely, mučení a kruté tresty pro vězně, kteří se často vůbec nedožijí soudního procesu. Těmito slovy popisují současnou realitu v salvadorských káznicích ti, kterým se podařilo z vězeňského pekla uniknout, uvádí organizace Cristosal. „Přišel dozorce, hodil nám jídlo do bahna a nařídil nám jíst ho jen pusou bez pomoci rukou. Řekl, že kdo na to sáhne, toho si podá a dostane po hubě. Dal nám na to pět vteřin. ,Podívejme, jak ti psi hezky žerou,‘ smál se potom,“ líčí pro deník El País dvacetiletý mladík poměry ve věznici Mariona, z níž se mu nakonec jen zázrakem podařilo dostat na svobodu.

Vyhrožování smrtí tam bylo podle jiného vězně na denním pořádku. „Odsud vypadnete živí jen s velkým štěstím. Tak nám vždycky hrozil dozorce, kterému jsme říkali Hora. Nechával vězně klečet a dával jim elektrické šoky. Některé zmlátil do krve a pak si je převzali jiní dozorci, kteří jim dali další nakládačku,“ říká. Podle něj by nikoho z vězňů ani nenapadlo si stěžovat, když už do věznice pustili na obhlídku zástupce organizace hájící lidská práva. „Zítra přijdou návštěvy a ten, kdo si bude stěžovat na zacházení, umře jako první v bolestech po ranách elektrickým proudem,“ popisuje muž výhružky.

Obzvláště vzpurní vězni jsou zavíráni na samotku. Jde o velmi stísněné kobky bez světla, lůžka i latríny. Vězni se tam nesmí mýt a dostávají často jedinou sklenici vody na den. „Ti, co se dostali ven, byli podvyživení nebo mrtví,“ vzpomínají vězni.

K TÉMATU: Zabij, znásilni, ovládni. Brutální gangy terorizují Salvador, rozdrtit je má „železná pěst“

„Masivní a systematické porušování lidských práv se v Salvadoru stalo státní politikou. Odpírání práv už není ničím výjimečným, nýbrž normou, která má dopad na život všech obyvatel Salvadoru,“ komentoval situaci Noah Bullock, ředitel organizace Cristosal, která už dvacet let upozorňuje na porušování lidských práv v této latinskoamerické zemi.

Podle ní ve věznicích zemřelo v hrůzných podmínkách nejméně 153 lidí, kteří byli mučeni, skutečný počet mrtvých však může být mnohem vyšší. K tomuto závěru dospěla organizace na základě stovek rozhovorů s pozůstalými zemřelých vězňů či s trestanci, kteří byli nakonec po měsících bezdůvodného zadržování propuštěni, uvádí agentura AP.

Zemřeli přirozenou smrtí, tvrdí úřady

Salvadorský režim se ke zprávě oficiálně nevyjádřil, úřady se pouze omezily na oznámení, že všichni zmínění vězni zemřeli přirozenou smrtí. Obránci lidských práv však tvrdí, že prozkoumané policejní a lékařské zprávy mnohdy nesouhlasí se skutečným stavem.

Těla těch, co údajně zemřeli přirozenou cestou, nesou viditelné známky po škrcení či topení. Tyto metody používaly v zemi s oblibou bezpečnostní složky během občanské války mezi lety 1970 a 1992. „Je velmi smutné vidět, že se stát znovu uchyluje k těmto svévolným praktikám a mučení ve jménu národní bezpečnosti,“ zdůraznil Bullock.

Vězni často umírají také proto, že je jim odpírána lékařská péče, upozorňuje web jornada.com. To měl být i případ padesátileté ženy, která trpěla onemocněním jater. „Přestože její rodina předala dozorcům patřičné léky, jež potřebovala, odmítli jí je předat. Když prý bude potřebovat nějaké léky, předepíše jí je vězeňský lékař,“ uvádí zpráva Cristosalu.

Režim prezidenta Nayiba Bukeleho zavedl v Salvadoru výjimečný stav loni 27. března. Šlo o reakci na rostoucí násilí v zemi. Opatření bylo zavedeno poté, co při pouličních masakrech, které rozpoutaly gangy Mala Salvatrucha-13 a Barrio 18, zemřelo během jediného víkendu 87 lidí. Při následné razii skončilo ve vězení téměř 70 tisíc lidí, z nichž bylo nakonec pět tisíc propuštěno.

Organizace hájící lidská práva režim za vyhlášení výjimečného stavu dlouhodobě kritizují, neboť ho využívá ke svévolnému zneužívání moci. Prezident naopak tvrdí, že ti, co ho kritizují, se sami stávají ve skutečnosti „obhájci zločinců“.

Tagy: