Merkelové platí kadeřníka a vizážistu daňoví poplatníci. Za dva roky je stála přes milion

Angela Merkelová opustila úřad před dvěma lety, přesto jí zůstalo mnoho výsad. Jednou z nich je proplácení služeb za soukromého vizážistu. Účes a make-up bývalé kancléřky vyšel německé daňové poplatníky už na téměř 55 tisíc eur (v přepočtu 1,32 milionu korun). Informoval o tom deník Tagesspiegel.

Vloni činil účet za tuto službu 37 780 eur (906 720 korun). V roce 2023 Merkelová zatím utratila 17 200 eur (412 800 korun). To znamená, že dobrý vzhled bývalé kancléřky vyjde zhruba na tři tisíce eur (72 tisíc korun) měsíčně,“ uvedl deník Tagesspiegel s poznámkou, že pokud stylistka doprovází Merkelovou na schůzky, proplácí se jí také cestovní a hotelové náklady.

Rostoucí náklady na vzhled vrcholných politiků Sdružení daňových poplatníků ostře kritizovalo. „Je těžké sdělit daňovým poplatníkům, že by měli platit také vizážisty a kadeřníky politiků,“ řekl prezident sdružení Reiner Holznagel. Náklady by měly být „sníženy na naprosté minimum, popřípadě by si je měli platit sami“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Petr Pavel otočil. Nečekaně představil svůj prezidentský portrét a známku, dříve je odmítal

Nic takového ale vláda neplánuje. „Převzetí nákladů je spojeno s výkonem pokračujících úředních povinností – bez ohledu na to, zda jsou veřejné, nebo neveřejné,“ reagoval

Vzhledem k tomu, že kancelář Angely Merkelové neposkytuje žádné informace o účasti na neveřejných schůzkách a kancléřství o nich také není informováno, nelze vysledovat, kdy a jak často bývalá kancléřka využívá služeb vizážisty, píše deník Tagesspiegel. Vzhledem k vysokým nákladům jsou ale běžné návštěvy kadeřníka u Merkelové vzácností.

Žádný kancléř neměl po odchodu ze svého postu takové výsady, jako získala Merkelová, píše Tagesspiegel. Aby neztratila kontakt se světem politiky, drží si kancelář s devíti pracovníky, k dispozici má služební vůz s ochrankou. Jen za zaměstnance se bude letos platit několik set tisíc eur, a to bez započítaných cestovních nákladů, píše Tagesspiegel

V případě nákladů na vizáž není žádný skrblík ani současný německý kancléř Olaf Scholz. Ten měl za vizážistické služby v loňském roce zaplatit 39 910 eur (957 840 korun), v letošním se částka pohybuje kolem 21 808 eur (523 392 korun). Deník píše, že od začátku letošního roku vzrostly výdaje na fotografy, kadeřníky a vizážisty proti roku 2021 o osmdesát procent.

SLEDUJTE TAKÉ: Angelu Merkelovou nahradil Olaf Scholz

Tagy:
Německo kosmetika ekonomika Angela Merkelová vláda Olaf Scholz Der Tagesspiegel Jean-Claude Juncker politika Reiner Holznagel daňový poplatníci