Zlámalová: Za pád mezd si lidé mohou hlavně sami. Jsou v pasti kvůli hypotékám, namítl Samek

Lenka Zlámalová a Vít Samek

Zlámalová a Samek o ekonomické situaci v Česku

Češi si za pád mezd a inflaci mohou z velké části sami. Když je někdo nespokojený se svým platem, má si říct o navýšení nebo jít za lepším, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS komentátorka Lenka Zlámalová. S takovým vyjádřením však nesouhlasil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. V cestě za vyšší mzdou Čechům stojí zahraniční vlastníci firem nebo byznys hypoték, který je přivázal k jednomu místu. Průměrná mzda meziročně vzrostla o 7,7 procenta, vzhledem k inflaci ale reálně klesla o 3,1 procenta.

Podle Zlámalové ekonomika není ničím jiným než interakcí mezi obchodníky a zákazníky, potažmo mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. „My si za ten pád mezd a za inflaci z velké části můžeme sami. Každý hraje to, co mu ten druhý dovolí,“ řekla Zlámalová. Zaměstnanci si prý mají sami říkat o vyšší plat. „Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Válek ve vedení TOP 09? Ukázka personální bídy, říká Šídlo. Pekarová věděla, koho tam chce

Odvaha a schopnost přijímat riziko jsou podle komentátorky základem toho, že plat konkrétního zaměstnance nakonec půjde nahoru. „Člověku, kterého zaměstnavatel bude považovat za jistého, nikdy plat nezvýší. Proč by to dělal, když stejně bude pracovat za tuto mzdu a on může víc vydělat,“ konstatovala Zlámalová.

Požádat zaměstnavatele o navýšení mzdy však není podle odboráře Samka v Česku tak jednoduché. Tuzemská ekonomika stojí ve významné míře na zahraničních vlastnících. Čeští manažeři mají ve vyjednávání vyšších mezd ztíženou roli. „Je jim povolen takový mzdový růst, aby zajistil vysoké odvody dividend do zahraničí,“ uvedl odborář. „Mateřské firmy táhnou z těchto svých dceřiných společností prostředky a zlepšují si domácí bilanci, a proto se také žije lépe lidem v Německu, Rakousku nebo ve Švýcarsku a jinde. Žijí zčásti z vyvezeného bohatství,“ vysvětlil.

Hypotéky přivázaly lidi k jednomu místu

Vinit z problému zahraniční firmy nebo manažery není na místě, podotkla Zlámalová. „Je to o tom, že kdo je nespokojený se svým platem, má si jít říct o vyšší, a když mu ho někdo nedá, má se podívat po lepším místě, protože nic jiného s tím nepohne,“ reagovala komentátorka.

I to je však podle Samka složitější. Lidé se bojí změny pracovního místa. Na českém trhu si příliš nepolepší. Navíc v řadě případů si podle něj propuštěný nemůže najít jiné místo kvůli velké vzdálenosti od domova. „V minulých letech se zdůrazňovalo, že potřebujeme mít všichni vlastnické bydlení, jede se přes byznys hypoték, v důsledku toho ovšem přivážete lidi ke konkrétnímu místu, kde si vybudovali nějaké své bydlení. A teď byste je chtěli přesvědčovat, aby to tady všechno takzvaně zabalili a šli pracovat o sto kilometrů jinam?“ oponoval.

Za to, že tyto podmínky „nejsou dokonalé“, viní Zlámalová stát. Ten podle ní zpřísňuje pracovní právo: „Považuji to za naprosto neuvěřitelné, je to evidentně jeden z důvodů, proč se ty zisky odváží a budou odvážet, protože pracovní právo je tady nejtužší ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.“

Hosté se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřili také k cenám elektřiny. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: