Za smrt tříměsíčního Péti lékař nemůže, rozhodl znalec. Zdrcená rodina zvažuje další kroky

Za smrt tříměsíčního Péti, který zemřel den poté, co ho propustili z ambulance Domažlické nemocnice, nemůže lékař. To jsou závěry soudního znalce. Policie proto případ, který se stal na konci loňského roku, odložila.

Beznaděj, smutek a spousta nezodpovězených otázek. „Je to pro nás hodně těžké a dcera je z toho nešťastná. Každou neděli jezdíme na hřbitov za malým chlapečkem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS dědeček Péti Petr Ondič.

Nemocnice od začátku vinu popírá. Podle jejích vlastních zjištění příčina úmrtí kojence nesouvisí se zdravotními obtížemi, kvůli kterým byl v nemocnici ošetřovaný. A soudní znalec je stejného názoru. „V těchto dnech jsme případ odložili, neboť jsme zjistili, že na smrti dítěte nemá podíl žádná cizí osoba,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trest za smrt ročního chlapečka: Soud zakázal doktorovi z Domažlic léčit, dostal i podmínku

Lékař odmítl na policii vypovídat. Zdravotní sestra, která s ním měla službu, řekla, že miminko zkontroloval poslechem. „Chlapeček zemřel z chorobných příčin, vzhledem k věku poškozeného nebudeme poskytovat žádné další bližší informace,“ doplnila Brožová.

Nemocnice už dříve uvedla, že nemá žádné bližší informace, neboť nikdy nebyla účastníkem řízení. „Závěr vyšetřování, že dítě zemřelo z náhlých příčin bez zavinění rodiny či zdravotníků, bereme na vědomí, ale nebudeme ho komentovat,“ sdělil mluvčí Domažlické nemocnice Jiří Kokoška. Dědeček malého Péti štábu CNN Prima NEWS řekl, že rodina se pravděpodobně obrátí ještě na lékařskou komoru.

Tragédie se odehrála loni těsně před Vánoci. Rodiče přijeli s miminkem na pohotovost 19. prosince večer. Malý Péťa měl podle jejich slov rýmu, kašel a po deseti dnech se přidala horečka přes 39 stupňů. „Doktor vzal sluchátka, poslouchal ho a řekl, že je v pořádku. Já mu říkal, že doma se nám strašně klepal, že musel mít nějaké bolesti. Napsal recept, nějaké kapky, a to bylo všechno,“ uvedl krátce pro tragédii otec chlapečka Eduard Janov.

„Doktor ho jen zkontroloval, ale nevzal mu krev – nenechali ho tam. Pustili nás domů a za osm hodin umřel,“ doplnila tehdy chlapečkova babička Alžběta Ondičová. Podle rodiny se chlapečkův stav zhoršil druhý den v půl páté ráno, kdy začal být apatický. „Já jsem ho osobně resuscitoval nějakých 5 až 10 minut, než přijeli záchranáři. Hodinu ho tady marně oživovali,“ upřesnil dědeček.

Tagy:
nemocnice dítě policie smrt Vánoce Domažlice Policie České republiky Domažlická nemocnice, a.s.