Za tažné zařízení na autě může padnout vysoká pokuta. Mnozí řidiči o problému vůbec nevědí

O tažná zařízení je díky rostoucí oblibě karavaningu, ale i třeba cyklistiky čím dál větší zájem. Karavan nebo držák na kola prostě jen jednoduše zavěsíte za auto a vzhůru na dovolenou. Problém však nastává v případě, kdy přípojné vozidlo či držák odejmete a budete s koulí jezdit takzvaně naprázdno. Mnohdy se totiž budete dopouštět přestupku, aniž o tom víte. Jak je to možné?

Aut s prázdným tažným zařízením potkáme na českých silnicích nespočet. Problém je ale v tom, že dotyční řidiči tím porušují zákon, tudíž se dopouštějí přestupku, a proto jim hrozí pokuta. Ale vlastně jen některým. Tažná zařízení se totiž dělí podle toho, jakým způsobem se odnímají. „Jakmile je možné kouli odebrat bez použití nářadí nebo ji sklopit, pak musí být z auta odejmuta,“ informovala CNN Prima NEWS mluvčí Policejního prezidia ČR Hana Rubášová. Pokud to možné není, lze ji podle zákona nechat na vozidle.

K TÉMATU: Škoda slavnostně odhalila nový Superb: Je ještě prostornější a vychytanější. Čím zaujme?

Pokuta i zákaz řízení

V okamžiku, kdyby je řidič přichycen policejní hlídkou s prázdným odnímatelným tažným zařízením, může dostat pokutu ve výši až 2 500 Kč. Ve skutečnosti však bude pro policii velmi obtížné přestupek dokázat. To platí rovněž pro pojišťovny, které by se rozhodly nevyplatit finanční náhradu způsobené škody, což nám po telefonu potvrdil i mluvčí Kooperativy Milan Káňa „Jen stěží budeme řidiči vysvětlovat, že měl mít tažné zařízení odejmuté, a tudíž mu pojistné nevyplatíme. Stačí, aby argumentoval tím, že pouze přejížděl do garáže nebo vozík zrovna odpojil,“ uvedl Káňa.

Každopádně je vždy důležité dbát na to, aby připevněné tažné zařízení bylo zapsané v technickém průkazu, tím předejdete dalším komplikacím. Zároveň nesmí zakrývat registrační značku či světla. Myslete na to, že pokud se rozhodnete vyrazit na cesty se zakrytou SPZ nebo bez dodatečné značky například na držáku na kola, vyjde vás to pěkně draho. Přestupek se neřeší na místě, ale posílá se rovnou do správního řízení. Po rozhodnutí je udělena pokuta pět až deset tisíc korun a k tomu zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců.

Značku na tažné zařízení vyřídí jednoduše kterýkoliv registr vozidel. Pro vyřízení třetí, speciální značky se stejným znaky, jaké jsou na originální značce automobilu, je nutné mít s sebou na úřadě malý a velký technický průkaz, občanský průkaz, žádost o vyřízení dodatečné tabulky a doklad o zaplacení správního poplatku, jehož výše činí 650 Kč (za žádost a následné zapsání do technického průkazu). Značku je nutné si vyřídit s předstihem, neboť na vyřízení má úřad 30 pracovních dní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kempy v Polsku čelili českým nájezdníkům.

Tagy:
pokuta silnice přestupek SPZ Centrální registr vozidel Policejní prezidium České republiky technický průkaz tažné zařízení