Za vraždu otce v Tovačově hrozí muži výjimečný trest. Pobodaná matka svá zranění skrývala

Kriminalisté obvinili třicetiletého muže z vraždy jeho otce a pokusu o vraždu matky v bytovém domě v Tovačově na Přerovsku. Muži hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest, řekl v pondělí šéf odboru obecné kriminality Jan Lisický. Šestapadesátiletý otec zemřel na bodná zranění. Na zranění matky, kterou pachatel bodnul do boku, přišli policisté až na služebně při výslechu.

Svá zranění se snažila před záchranáři i policisty skrýt, nakonec musela být odvezena na traumatologii Fakultní nemocnice v Olomouci, doplnil Lisický. Muž z Ukrajiny skončil ve vazbě.

Vražda se stala minulý týden v noci ze středy na čtvrtek. Obviněný se podle kriminalistů nejprve pohádal se svým otcem a neshody následně vyústily v agresivní útok s nožem v ruce. „Přivolaní policisté našli na místě vážně zraněného šestapadesátiletého muže. Přivolaní zdravotníci se mu snažili poskytnout na místě pomoc, zachránit se jej však nepodařilo,“ uvedl Lisický.

ČTĚTE TAKÉ: Rána, řev a krvavé stopy až k bytu. Sousedé popsali okolnosti hrůzné vraždy v Tovačově

Až během následného vyšetřování vyšlo najevo, že agresivní muž napadl nožem i svou pětapadesátiletou matku, bodl ji do boku. Ta svá zranění ve snaze zakrýt synův útok nepřiznala, zranění si všimli až policisté při jejím výslechu na služebně. Okamžitě jí zavolali pomoc, záchranáři ji převezli na traumatologii. „Matka svá zranění jak před zdravotníky, tak před policisty skrývala,“ doplnil vedoucí odboru obecné kriminality.

Agresivní muž se podle policie po útoku začal chovat podivně, nejprve vyběhl z domu a vyrazil přitom skleněné dveře a poté se na místo činu opět vrátil, tam ho také zadrželi kriminalisté. Muž nebyl pod vlivem alkoholu, pozitivní test měl však na drogy, podle kriminalistů byl zřejmě pod vlivem pervitinu, prokázat to však musejí ještě výsledky laboratorního vyšetření.

„Motivem činu byly rodinné rozpory v kombinaci s psychickými problémy obviněného. Bude na znalcích zjistit, zda souvisely s konzumací návykových látek nebo s hlubší poruchou,“ dodal vedoucí odboru obecné kriminality.

„Rána do skla. Jako rozbitá výloha asi. To už jsem pak nic neslyšela. Jenom řev a policajty a záchranku,“ popsala před několika dny sousedka pro CNN Prima NEWS okolnosti případu.

Obyvatele města tragická událost vyděsila. „To tady ještě nebylo. Vůbec nemám tušení, co se děje. Je to celé dnes takové zvláštní,“ řekl minulý týden našemu štábu jeden z místních. Do bytu, kde se vražda odehrála, se podle sousedů nastěhovali před časem cizinci, podobně jako na další místa ve městě.

V Olomouckém kraji jde o první vraždu v letošním roce, loni se v regionu stalo 13 vražd, z toho pět ve stadiu pokusu a jedna ve stadiu přípravy. Jedna z vražd měla tři oběti, šlo o případ v Kostelci na Hané na Prostějovsku, obžalovaný muž se za ni již zodpovídá před soudem. Ve čtyřech případech šlo o vraždy mezi členy rodiny. Ve zbylých skutcích pak šlo o osoby, které se vzájemně znaly, nebyly však v příbuzenském vztahu.

Tagy: