Záběry drtivého úderu HIMARS. Ukrajinci Rusům rozmlátili obávaný raketomet „Uragán“

Dělostřelecký raketový systém HIMARS

Ukrajinci udeřili pomocí raketometu HIMARS

Ukrajinci k likvidaci ruských nepřátel na jižní frontě znovu využili obávaný salvový raketomet HIMARS. Tentokrát se jim povedlo zdemolovat samohybný raketomet BM-27 Uragan. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Kolik je hodin? Je čas na úder HIMARS. Naši válečníci zničili ruský BM-27 Uragan,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany ve svém prohlášení na sociální síti X. Na záběrech je vidět ukrajinský dělostřelecký úder na zmíněné vozidlo okupantů. Po zásahu následovalo několik explozí.

K úderu zřejmě došlo kdesi na jižní frontě, čemuž nahrává i skutečnost, že se o demolici ruské těžké techniky postaralo ukrajinské Operační velitelství Jih.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská cesta k triumfu? Existují tři scénáře, jak mohou ukončit konflikt, tvrdí analytici

BM-27 Uragan je samohybný raketomet sovětské výroby vyvinutý v 70. letech minulého století. V ruské armádě měl nahradit starší salvový raketomet BM-21 Grad. I v současné době je „Uragán“ nesmírně silnou zbraní a velice účinným raketometem. Jednou salvou je schopen zničit prostor o rozloze větší než 400 tisíc metrů čtverečních.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu v létě 2022. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly.

Pokud jde o množství dělostřeleckých kusů či nábojů, má výrazně navrch stále Rusko, což v rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil i velitel ukrajinského dělostřelectva a raketových vojsk Serhij Baranov.

„Dělostřelectvo je bohem bitevního pole. Nepřítel má pořád více dělostřeleckých systémů. Naši partneři nám ale pomohli. Západem dodané zbraně jsou přesnější a účinnější. Můžeme tak spotřebovat méně munice než dřív. Dělostřeleckých nábojů však není nikdy dost. Musíme je využívat co nejlépe,“ zmínil ukrajinský plukovník, který absolvoval výcvik i v České republice.

Tagy:
válka Ukrajina raketomet Rusko dělostřelectvo salvový raketomet HIMARS Operační velitelství Jih Ukrajiny BM-27 Uragan