Záběry exploze ruského „krále tanků“. Ukrajinci zničili kolos za 100 milionů jediným granátem

Ukrajinci zničili ruský tank T-90M.

Ukrajinci zničili ruský tank T-90M

Členové ukrajinských speciálních operačních sil (SOF) zničili v Doněcké oblasti ruský tank T-90M, jehož cena se odhaduje na 5 milionů dolarů (asi 108 milionů korun). Jde o jeden z vůbec nejmodernějších vojenských strojů, které Rusko během invaze na Ukrajině nasadilo. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů se zřejmě povedlo objasnit analytické stránce Ukraine Weapons Tracker.

„Operátor dronu z ukrajinské SOF zničil ruský tank T-90M, a to svržením jediného ručního granátu, který prolétl otevřeným poklopem,“ konstatovala na Twitteru analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě. Po výbuchu granátu uvnitř tanku vzplanula munice, což vedlo ke katastrofální explozi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutální přestřelky u Bachmutu. Ukrajinský „Rambo“ se zranil po dopadu ruské bomby

Twitterový účet s názvem Special Kherson Cat doplnil, že o úder se postaral 3. samostatný pluk speciálního určení. Ten akci dronu okomentoval prostřednictvím Facebooku následovně: „Jemná destrukce nepřátelské techniky v doněckém směru.“

Podle analytických účtů k demolici tanku došlo v doněcké Marjince. V době, kdy útočil ukrajinský dron, byl ruský stroj již dávno opuštěný. Celou událost zasadila do kontextu stránka Ukraine Weapons Tracker: „Zmíněný tank byl opuštěn již na jaře tohoto roku – poté, co jeho posádka přejela přes protitankové miny.“ K tomu analytici přidali video, které celou situaci dokumentuje.

Zpráv o zničených nebo ukořistěných ruských obrněncích typu T-90 ukrajinskou armádou začalo přibývat již na jaře minulého roku. Rusko v první fázi invaze nasazovalo tento tank spíš výjimečně. Dost možná to bylo kvůli vysoké ceně – hodnota jednoho T-90M se odhaduje na zhruba pět milionů dolarů (asi 108 milionů korun).

K přehodnocení situace Moskvu bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který dlouhodobě způsobuje obrovské ruské ztráty.

Okupanti podle ukrajinského štábu od vypuknutí invaze přišli již o více než 4 100 tanků (mezi nimi figurují i desítky kusů typu T-90 a jeho modifikací), 8 000 jiných obrněnců, zhruba 7 150 transportních vozidel a o nespočet další vojenské těžké techniky. Vysoké ztráty budou bezpochyby i na ukrajinské straně.

Tagy: