Záběry katastrofální exploze. Ruský obrněnec měl odstraňovat miny, sám ale na jednu najel

Ukrajinská armáda zničila nový ruský tank T-90.

Reportér CNN Prima NEWS o situaci na Ukrajině

Už několik týdnů v kuse probíhají na území centrálního Donbasu tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Dokládají to i záběry, které se objevují na sociálních sítích. Jeden z dronů například na hranici Doněcké a Luhanské oblasti natočil katastrofální explozi ruského vozidla UR-77, které zřejmě najelo na minu. Ironií je fakt, že UR-77 je primárně určeno k odstraňování nepřátelských min.

„Katastrofální výbuch ruského vozu UR-77 poblíž obce Spirne,“ komentoval záběry twitterový účet Blue Sauron, který se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě. Podle dalších stránek specializujících se na ukrajinsko-ruský konflikt – OSINTtechnical a Ukraine Weapons Tracker – došlo k tomuto incidentu již začátkem října.

Až nyní se ale záběry objevily na sociálních sítích. Právě v říjnu vedli Rusové masivní ofenzivu směrem k doněckému Bachmutu. K obzvlášť brutálním střetům docházelo a stále dochází nedaleko zmíněné vesnice Spirne, která leží de facto na hranici Doněcké a Luhanské oblasti.

„Ruský konvoj útočil na ukrajinské pozice, byl však pod těžkou palbou. U vozidla UR-77 došlo k fatální explozi,“ komentoval záběry účet OSINTtechnical. Ruský obrněnec najel pravděpodobně na minu. Stroj sovětské výroby typu UR-77 přitom paradoxně primárně slouží k odstraňování min.

Krvavé boje u Bachmutu

Zdá se, že Ukrajinci všechny masivní ruské útoky směrem na Bachmut odrazili. Rusové ale nadále vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby dosáhli postupu na území centrálního Donbasu. Boje v této oblasti patří v poslední době k těm vůbec nejkrvavějším.

„Pro Rusko je Bachmut skutečnou továrnou na smrt. Posílá řadu za řadou a ztrácí stále více vojáků, každý den asi 70 až 100. Stejný počet je denně zraněn,“ konstatoval na začátku týdne mluvčí východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil Serhij Cherevatyj.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil pak v případě bojů u Bachmutu pochválil 30. mechanizovanou brigádu, která má na odrážení ruských útoků velké zásluhy: „Arogantní Rusové ve dne v noci a za každého počasí útočí na ukrajinské pozice ve směru na Bachmut. Jenže válečníci z ukrajinské 30. mechanizované brigády bezpečně drží pozice a způsobují nepříteli šílené ztráty.“

Tagy:
válka Ukrajina výbuch mina exploze Rusko Donbas těžká technika Doněcká oblast Luhanská oblast miny Bachmut Spirne UR-77