Poslední polibek pro ruský tank od svatého Javelinu. Ukrajinci se pochlubili dalším úderem

Ukrajinští vojáci využívají raketomet Javelin.

Ukrajinci se pochlubili dalším úderem

Ukrajinci při demolování ruské těžké techniky používají často i americký protitankový raketový komplet Javelin. Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo nové video, které ukazuje přednosti této zbraně. Z Javelinu se v uplynulých měsících stal symbol ukrajinského vzdoru. Záběry z dalšího takového úderu se objevily na sociálních sítích, není je však možné v průběhu konfliktu nezávisle ověřit. Rusko informace o svých útocích neposkytuje.

„Poslední polibek pro ruského řidiče tanku od svatého Javelinu,“ komentovalo záběry ukrajinské ministerstvo obrany. Útok provedla 110. mechanizovaná brigáda. Na videu je vidět ukrajinský ženista, kterému se povedlo pomocí Javelinu zaměřit ruský tank. Střela si našla svůj cíl po několika vteřinách.

„Kdo by si před rokem pomyslel, že nám – zemědělcům, IT specialistům a inženýrům – bude udělen nejčestnější titul. Nyní jsme obránci svobody,“ prohlásil resort obrany u dalšího bojového videa, které sdílel. Odkud video pochází, ani kdy bylo pořízeno, není jasné.

Ukrajinská armáda má americké Javeliny v oblibě. Tyto samonaváděné protipancéřové střely středního dosahu patří mezi nejefektivnější protitankové zbraně nejen díky své průrazné síle a přesnosti, ale také poměrně jednoduché obsluze – stačí zamířit, „zamknout se“ na cíl a vystřelit.

Samotná střela nejprve vystoupá pomocí raketového motoru do výšky až 160 metrů. Zaměřený cíl následně díky infračervenému navádění zasáhne shora, kde bývá pancíř tanků či dalších obrněnců nejslabší.

Symbol ukrajinského vzdoru

Obsluha Javelinu, kterou zpravidla tvoří dva vojáci, se může přesunout do bezpečí prakticky hned po vystřelení. Jelikož se motorový zážeh střely aktivuje až chvíli po vystřelení, snižuje se šance na odhalení pozice obránců.

Javelin se po vypuknutí ruské invaze stal společně s tureckým dronem Bayraktar symbolem ukrajinského vzdoru proti agresi. Obě zbraně výrazně přispěly k ruskému debaklu v bitvě o Kyjev. Rusové se nakonec za obrovských ztrát z okolí hlavního města na přelomu března a dubna definitivně stáhli.

Na počest Javelinu i Bayraktaru Ukrajinci vyrábějí plyšové hračky či tematické oblečení a skládají písně. Protipancéřové střely daly také vzniknout „svaté Javelině“, což je ochránkyně Ukrajiny.

Tagy: