Záběry z bojů: Ruské tanky tvrdě narazily při pokusu o průlom. Rozdrtily je přesné zásahy

Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda se pochlubila dalším útokem na ruskou těžkou techniku. Tentokrát se jí v Doněcké oblasti povedlo zlikvidovat dva tanky okupantů. Okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ruské tanky se znovu pokusily prorazit pozice našich ozbrojených sil. Naši vojáci jsou ale neustále ve střehu, a tak nezvané hosty ‚srdečně přivítali‘. První tank byl zneškodněn okamžitě. Posádka druhého obrněnce se pokusila o ústup. Chvíli to dokonce vypadalo, že se jí to podaří. Naštěstí jen vypadalo,“ uvedla ve svém prohlášení ukrajinská 59. brigáda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi předělávají autobus na pojízdnou nemocnici. Projekt má zachraňovat životy na Ukrajině

Na videu je vidět likvidace dvou ruských tanků, které se snažily prolomit ukrajinskou obrannou linii na východní frontě. 59. brigáda v poslední době operuje v okolí ukrajinských obcí nedaleko od Doněcku.

První tank Ukrajinci zlikvidovali krátce poté, co obrněnec spatřili. Posádka druhého vozidla se rozhodla pro úprk. Jak ale ukazují záběry pořízené z průzkumného dronu, tank během úniku schytal dvě rány, po té druhé explodoval. Zřejmě najel na protitankovou minu, nebo se o jeho demolici postaralo ukrajinské dělostřelectvo či raketomet.

59. brigáda provedla za poslední týdny již mnoho podobných úderů, které vedly ke zničení několika ruských tanků a dalších kusů těžké techniky. I kvůli tomu ruská ofenziva na východní frontě postupně slábne, jak koncem minulého týdne informovali analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).

Tagy:
válka tank tanky Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas Doněck těžká technika Doněcká oblast Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda