Záběry katastrofického výbuchu. Video ukazuje chirurgicky přesnou práci ukrajinských dronů

Ukrajinští vojáci ovládají bezpilotní letoun.

Ukrajinci likvidují miny u Bachmutu

Jedním z hlavních nepřátel ukrajinské letní protiofenzivy jsou bezpochyby ruské miny. Okupanti jich nastražili tisíce na východní i jižní frontě. O jejich eliminaci se nyní stará například ukrajinská 56. motorizovaná pěší brigáda. Ta pomocí dronů likviduje ruské výbušniny na centrálním Donbasu, a to s chirurgickou přesností. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Bowling dronů v podání mistrů z 56. motorizované pěší brigády. Takovou show svět ještě neviděl. Walter Williams, Norm Duke, Parker Bohn III (legendární hráči bowlingu, pozn. red.)… Co myslíte?“ glosovalo ve svém prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

MOHLO BY VÁS ZAJMAT: Kdo jsou Češi bojující na Ukrajině? Idealisté i lidé, co utíkají před problémy a chtějí do Afriky

Na videu je vidět chirurgicky přesná práce operátora ukrajinského bezpilotního letounu. Voják pomocí kamery odhalil dvě zaminovaná stanoviště – obě zneškodnil, když na ně z dronu svrhl granát. V obou případech poté nastala masivní exploze.

„Působivá a efektivní práce. Blahopřejeme operátorovi dronu, který má nadpřirozené vidění,“ chválila svého vojáka 56. brigáda. Video má pocházet z okolí doněckého Bachmutu, kde má v současnosti navrch ukrajinská strana.

„Jednotky na jižním křídle Bachmutu pokračují v útočných operacích. Nepřítel vynakládá velké úsilí, aby zastavil náš postup. Ten komplikují nepřátelské miny i ostřelování,“ potvrdila na svém Telegramu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Bachmutský mlýnek na maso – jak se v minulosti nejkrvavější bitvě od vypuknutí ruské invaze říkalo – se znovu rozjel na plné obrátky začátkem července.

Tagy:
válka dron Ukrajina výbuch mina exploze Rusko Donbas granát Doněcká oblast miny Bachmut protiofenzíva Ukrajinská 56. motorizovaná pěší brigáda