Úder minometů na nejvyšší úrovni. Ukrajinci se pochlubili záběry exploze ruského tanku

Mohutná exploze ruského tanku

Mohutná exploze ruského tanku

Ukrajinská 65. mechanizovaná brigáda se v Záporožské oblasti postarala o demolici dalšího ruského tanku. K eliminaci stroje okupantů použila minometnou palbu. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů obsahujících masivní explozi je v době války složité nezávisle ověřit. Není znám konkrétní typ ruského tanku ani stav jeho posádky.

„Něco, co můžeme sledovat znovu a znovu, jsou výbuchy ruských tanků,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany ve svém prohlášení na sociální síti X. Na záběrech, které pořídil bezpilotní letoun ukrajinské armády, je vidět katastrofická exploze ruského tanku v neobydlené oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Plavecký kurz ruských tanků a „prank call“ na Peskova juniora

O úder, k němuž podle analytických serverů došlo v Záporožské oblasti nedaleko obce Robotyne, se postarala ukrajinská 65. mechanizovaná brigáda. „Minomety naší brigády udeřily na nejvyšší úrovni,“ uvedla vojenská skupina na svém Facebooku. Rovněž zveřejnila video, které dokumentuje úder z trochu odlišného úhlu pohledu.

Ukrajinci oznámili dobytí Robotyne koncem srpna. Ruskou ztrátu vesnice začátkem září potvrdil také šéf okupační správy Záporožské oblasti Jevhen Balickyj.

Je zcela zřejmé, že se Ukrajincům na záporožské frontě povedlo prolomit první ruskou obrannou linii. Začátkem minulého týdne se na webu amerického ISW objevily zprávy, že se vojáci postupem u obce Novoprokopivka dostali dokonce i za druhou linii.

Analytici vedou spory o tom, jak silné jsou další linie okupantů. Na některých úsecích jsou tři, někde dokonce pět. O slábnutí ruského vojenského vlivu na jihu Ukrajiny může svědčit i znovunasazení tureckého bezpilotního letounu Bayraktar ukrajinskou armádou.

Tagy:
válka minomet tank Ukrajina výbuch exploze Rusko těžká technika Záporožská oblast Robotyne Ukrajinská 65. mechanizovaná brigáda