Záběry z boje ukrajinského a ruského dronu. Bezpilotní letoun okupantů se zřítil k zemi

Ukrajinský dron svedl přímý souboj s bezpilotním letounem ruské armády.

Ukrajinský dron svedl přímý souboj s bezpilotním letounem ruské armády

Na sociálních sítích se objevilo nejspíš první video vzdušného souboje dronů z války na Ukrajině. Záběry pochází z kamery ukrajinského bezpilotního letounu, který z „bitvy“ vyšel vítězně. Ruskému přístroji se totiž zlomila minimálně jedna vrtule. Poté se dron okupantů pravděpodobně poroučel k zemi.

„Souboj ve stylu první světové války. Ukrajinský dron Mavic, který jsme dodali jedné z výsadkových jednotek v Doněcké oblasti, zničil ruského protivníka. Úžasné,“ komentoval záběry ukrajinský moderátor a politik Sergej Pritula.

Pritula od počátku ruské invaze koordinuje sbírky pro ukrajinské pozemní síly a dobrovolníky. V červnu například zahájil kampaň na koupi tří obávaných tureckých dronů Bayraktar s cílem získat 500 milionů hřiven (nyní 342 milionů korun). Peníze se podařilo vybrat za tři dny.

Video, které Pritula zveřejnil ve čtvrtek, pořídil ukrajinský dron Mavic. Ten se kdesi v Doněcké oblasti setkal „tváří v tvář“ s nepřátelským dronem ruské armády. Bezpilotní letouny do sebe narážely, dokud se jednomu z nich nepoškodila vrtule. Nakonec se zničila u toho ruského. Dron okupantů se pak velmi pravděpodobně poroučel k zemi, zatímco ukrajinský bezpilotní letoun v potyčce uspěl.

„První letecká bitva zaznamenaná na videu mezi ukrajinským a ruským dronem. Vyhrál ukrajinský dron,“ konstatovalo například běloruské opoziční médium Nexta.

Tagy: