Bayraktar poskytuje Ukrajině strategickou výhodu, řekl expert. Zmínil hlavní přednost dronu

Ukrajinská armáda využívá bezpilotní letoun Bayraktar TB-2.

Letouny Bayraktar zničily 8 tanků během tří dnů

Ukrajinci během chersonské ofenzivy, kterou vyhlásili před dvěma týdny, využívají i turecký bezpilotní letoun Bayraktar TB-2, což dokazují videa kolující po sociálních sítích. Vojenský analytik Lukáš Visingr však v rozhovoru pro CNN Prima NEWS upozornil, že schopnost dronu ničit ruskou těžkou techniku není jeho hlavní předností. „Visí nad bojištěm až 24 hodin a poskytuje velitelům přehled o tom, co se na frontě děje,“ zmínil expert zásadní přínos Bayraktaru.

„Hlavní přínos Bayraktarů nespočívá v tom, že nesou zbraně, nýbrž jejich vynikající senzory. Až 95 procent činnosti bezpilotních letounů spočívá v průzkumu a sledování bojiště. Že jsou Bayraktary schopné nést zbraně, je sice výborné a hodí se to, ale s tím význam dronu nestojí a nepadá,“ řekl Visnigr. Podle něj je hlavní předností tureckých dronů schopnost létat nad bojištěm 24 hodin v kuse.

Tím Bayraktary mohou zajišťovat armádě de facto permanentní přehled o situaci. „Díky tomu mají velitelé v reálném čase přehled o tom, co se na bojišti děje. Právě tahle schopnost dronů znamená zásadní změnu v rozhodovacím velitelském procesu,“ vysvětlil analytik s tím, že v tomto ohledu mají Ukrajinci před Ruskem výrazně navrch.

„Ukrajinci tento princip pochopili, Rusové nikoliv. Ti mají dronů málo, a navíc nejsou na takové technické úrovni. Transformace změny uvažování u ruských vojáků zkrátka neproběhla, což Ukrajincům poskytuje informační převahu,“ doplnil Visingr pro CNN Prima NEWS.

Z Bayraktaru se již v první fázi konfliktu stal symbol ukrajinského vzdoru proti ruské agresi. Jeho nasazení přispělo k ruskému debaklu v Kyjevské oblasti, ze které se nakonec okupanti po obrovských ztrátách na přelomu března a dubna kompletně stáhli.

Později Ukrajinci turecký dron využívali právě na jihu, a to například v okolí Hadího ostrova. Během léta se však objevily zprávy, že se Rusům povedlo na obávané bezpilotní letouny vyzrát pomocí protivzdušné obrany či rušením signálu jejich navigace. Tuto informaci by ale Visingr bral s rezervou.

„Nejsem si jistý, nakolik jsou pravdivé zprávy, že Rusové přišli na to, jak rušit ovládání Bayraktarů. Kdyby to byla pravda, musela by se výrazně snížit efektivita ukrajinských operací, což si nemyslím, že k něčemu takovému dochází,“ prohlásil.

Nicméně připustil, že Ukrajinci o tyto drony průběžně přicházejí, což dokazují i snímky ukazující trosky sestřelených Bayraktarů v rukou ruských vojákůZáběry z posledních dnů však naznačují, že Ukrajinci mají dostatek dronů, ale i munice. Podle Visingra je evidentní, že si Kyjev nové kusy od Turecka postupně objednává i v průběhu války.

„Zvýšená aktivita Bayraktarů na jižní frontě svědčí primárně o tom, že se Ukrajincům podařilo výrazně oslabit tamní ruskou protivzdušnou obranu, což jim umožňuje nasazovat Bayraktary i k bojovým úkolům. Bylo by ale zavádějící tvrdit, že Bayraktary jsou nějaká zázračná zbraň, která vyhrává války,“ zmínil expert.

Bayraktar TB-2 měří na délku šest a půl metru, rozpětí křídel činí 12 metrů. Váží 630 kilogramů a unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.

Disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Dron je rovněž vybaven optickou a infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel osm kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.

Překvapení v Charkovské oblasti

Ještě více než o chersonské ofenzivě se nyní mluví o bleskovém ukrajinském postupu v Charkovské oblasti. Ukrajinci na severovýchodě země získali za pár dnů zpět území o rozloze kolem 2 500 kilometrů čtverečních. Mimo jiné vstoupili do strategicky významného města Kupjansk, šíří se také zprávy o stažení ruských vojsk z Izjumu.

Visingr současný vývoj v Charkovské oblasti označil za „největší ukázku operačního umění od druhé světové války“. „Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině děje. Takový postup nemá v moderní době obdobu,“ dodal analytik.

Tagy:
válka armáda dron Ukrajina bezpilotní letoun drony velitel Rusko Lukáš Visingr Cherson Chersonská oblast Bayraktar Charkovská oblast Bayraktar TB2